latinica  ћирилица
18/01/2017 |  08:10 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Upotreba "bosanskog jezika" u Srpskoj opet na Savjetu ministara?

Na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH ponovo će se naći informacija o "kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu `bosanskog jezika` u Republici Srpskoj".
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Ovo je peti put zaredom da se ova tačka nalazi u najavama dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH. O njoj nije bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 29. decembra prošle godine, iako je bila zvanično najavljena.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tada je rekao novinarima da, prema njegovom mišljenju, materijal zahtijeva da se na njemu još radi kako bi mogao da bude prihvatljiv za sve u SM BiH.

Savjet ministara raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici održanoj 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da Savjet ministara BiH nije trebalo, niti je imao osnova da raspravlja o informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske.

"Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije - Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima", saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije da je Institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, prema njegovim riječima, reflektuje na djecu.

On je pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

- S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav - zaključio je Mektić.

Mektić je podsjetio da SM informaciju o jeziku treba da dostavi PS BiH. Na dnevnom redu te sjednice je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, nacrt protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije o sprovođenju člana 13-15 Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Biće riječi i o više nacrta sporazuma, te informaciju o pridruživanju BiH odlukama Savjeta EU koje se odnose na restriktivne mjere uperiodu nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s prijedlogom za dalje postupanje. Pred ministrima će se naći Prijedlog programa rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH za 2017. godinu i Nacrt godišnje platforme o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2017. godinu.

Na dnevnom redu je i informacija o stanju u oblasti komunikacija, s prijedlogom mjera.

Sjednica je prethodno bila zakazana za 10. decembar, ali je odgođena zbog bolesti pojedinih ministara.

Izvor: SRNA