latinica  ћирилица
18/01/2017 |  09:31 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Kurdi traže federalizaciju Sirije

Predstavnici kurdskih političkih snaga, uz posredovanje ruske strane, juče su održali pregovore sa sirijskim rukovodstvom, saznaje Sputnjik.
Kurdi u Siriji (foto: Twitter @ECentauri) -
Kurdi u Siriji (foto: Twitter @ECentauri)

Na dnevnom redu se našlo pitanje formiranja federacije u sjevernim sirijskim regionima u kojima žive Kurdi. Јedan od učesnika pregovora Ferid Sedun je izjavio da su pregovori bili uspješni.

- Uz posredovanje Rusije, tri nezavisna kurdska političara su se sastala u Damasku sa čelnicima sirijskih vlasti. Za sada mogu samo da kažem da će vrijeme pokazati hoće li Damask ispuniti naš zahtjev da se formira federacija. Predstavnici vlasti su obećali da će što prije razmotriti naš zahtjev i saopštiti nam rezultate pregovora. Smatramo da je to bio dobar sastanak i nadamo se pozitivnom rezultatu - rekao je Sedun.

Prema njegovim riječima, prije toga sirijski zvaničnici su se sastali s predstavnicima kurdskog Demokratskog saveza.

Ranije je Kurdski nacionalni savjet pripremio dokument Prijedlog za upravljanje kurdskim regionima u Siriji, koji taj savjet smatra "nacrtom ustava". Tim dokumentom se predviđa formiranje tzv. Sirijskog Kurdistana, poznatog i kao Rožava, jedinstvene teritorije na kojoj živi kurdsko stanovništvo, koji će funkcionisati kao sastavni dio Sirije, ali pri tome Damask mora da poštuje njegove odluke.

Nacrt ustava se bazira na principima sekularizma, a kao zvanični jezici će biti kurdski, arapski i asirski, a svako će moći slobodno da koristi i svoj maternji jezik.

Šef Kurdskog nacionalnog savjeta Muslim Mihemed rekao je da nacrt ustava, koji se trenutno priprema u Švajcarskoj, predviđa da Kamišli, kao najveći grad u tom dijelu Sirije, postane prestonica Sirijskog Kurdistana.

- Ubijeđeni smo da bi situacija u Siriji mogla da se normalizuje tek nakon federalizacije zemlje. Samo takav sistem bi mogao da okonča građanski rat u Siriji - istakao je Mihemed.

Izvor: Sputnjik