latinica  ћирилица
18/01/2017 |  11:11 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Italija- Јaki zemljotresi, evakuisane škole, metro..

Najmanje četiri jaka zemljotresa, od kojih najjači jačine 5,7 stepeni Rihterove skale, potresli su centralne dijelove Italije.
Italija - zemljotres (foto:pedroarmocidaPiazza Mazzini) -
Italija - zemljotres (foto:pedroarmocidaPiazza Mazzini)

Zemljotresi su registrovani iza 12 časova, a osjetili su se i u Rimu. Raša tudej prenosi da je evakuisan rimski metro i pojedine škole.

Zasad nema izvještaja o eventualnoj šteti ili povređenima.

Američka geološka služba saopštila je da je prvi potres magnitude 5,4 stepena pogodio oblast sjeverno od grada Amatričea, a drugi, nešto jači zemljotres magnitude 5,7 stepeni, uslijedio je oko 50 minuta kasnije.

Poslije 10 minuta došlo je i do trećeg potresa, čija je magnituda bila 5,3 stepena, a nakon toga zabilježen je još jedan.

Region Amatričea, oko 100 kilometara sjeverno od Rima, pogodio je u avgustu prošle godine razoran zemljotres u kojem je poginulo oko 300 ljudi i izazvana velika materijalna šteta, a brojne stare zgrade su potpuno srušene.

Dva potresa magnituda 5,5 i 6,1 stepen pogodila su 26. oktobra oblasti sjeverno od Amatričea, ali u njima nije bilo žrtava, a još jedan zemljotres magnitude 6,5 stepeni dogodio se 30. oktobra na istom području.

Te oblasti pogođene su posljednjih nedjelja i obilnim snježnim padavinama, koje su u utorak zatrpale improvizovanu bolnicu u Amatričeu.

Izvor: Tanjug