latinica  ћирилица
18/01/2017 |  11:44 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Incko teško uvrijedio srpski narod i žrtve NDH

Udruženje Јasenovac-Donja Gradina uputilo je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku zbog njegovog poređenja Dana Republike Srpske sa danom osnivanja NDH, u kojem poručuje da niko od međunarodnih zvaničnika do sada nije tako teško uvrijedio srpski narod i žrtve ustaške NDH.
ЈU "Spomen područje Donja Gradina" - Foto: SRNA
ЈU "Spomen područje Donja Gradina"Foto: SRNA

"Sistem koncentracionih logora Јasenovac koji je organizovan od NDH, uz svestranu podršku Rimokatoličke crkve i nacističkih zemalja u Drugom svjetskom ratu, po broju žrtava bio je treći logor u Evropi, prvi po bestijalnosti izvršenja zločina i sa logorom za djecu, pa nas time više iznenađuje Inckova izjava", navedeno je u otvorenom pismu.

Iz Udruženja su poručili da smatraju da Inckova izjava može da rezultira daljom destabilizacijim odnosa između naroda na prostoru bivše Јugoslavije.

"Nažalost, dolazimo do zaključka da je ovdje riječ o prihvatanju redukcionističkog redefinisanja pojma genocida nakon posljednjeg rata, gdje bi se srpski narod proglasio genocidnim narodom, iako odbrambeno-otadžbinski rat nije imao takve namjere, dimenzije i orijentaciju", poručili su Incku iz Udruženja Јasenovac-Donja Gradina.

Iz Udruženja su dostavili Incku Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, te zbornike sa međunarodnih i regionalnih konferencija.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je ranije da, ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi se "neki mogli dosjetiti da slave i 10. april", dan kada je osnovana NDH.

Izvor: SRNA