latinica  ћирилица
18/01/2017 |  12:58 | Autor: RTRS

"Istočna alternativa" - Sankcije zbog poštovanja Dejtona

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske saopštili su da, poznajući politiku SAD prema srpskom narodu, nisu iznenađeni uvođenjem sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i da to smatraju njegovom i pobjedom Republike Srpske u borbi za njeno očuvanje.

"Nametanje sankcija Dodiku i zamrzavanje njegove navodne imovine u inostranstvu dokaz su čvrstine i ispravnosti njegove politike i otpora bošnjačkoj politici, koja na sve načine, pa i preko Ambasade SAD i pritisaka drugih međunarodnih predstavnika u BiH, nastoji da obespravi Republiku Srpsku, oduzme joj dejtonska ovlaštenja i dovede do njenog nestanka", navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja su naveli da je ovo očigledan i najbolji dokaz neprincipijelnosti i dvoličnosti američke politike koja odstupa od Dejtonskog sporazuma, a čiji je potpisnik i garant.

"Ovo je poraz sarajevske politike i očajnički potez odlazeće američke administracije, a dokaz nepokolebljivosti i istrajnosti politike i zaštite Republike Srpske i srpskog naroda koju vodi predsjednik Dodik", poručili su iz "Istočne alternative".

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je da je ovo važna pobjeda Milorada Dodika i Republike Srpske, kojoj su bošnjački lideri i kvaziistoričari predvođeni Bakirom Izetbegovićem pripremali ukidanje uz podršku američke ambasade.

Pavlović smatra da je cilj uvođenja sankcija da se Dodik ukloni sa vlasti kako bi se lakše obespravila Srpska i došlo do njene erozije i prenosa nadležnosti na nivo BiH.

Izvor: Srna