latinica  ћирилица
18/01/2017 |  17:38 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Diskutabilne odluke Obamine administracije u nasljeđe Donaldu Trampu (VIDEO)

Sankcije protiv predsjednika Republike Srpske u predvečerje drugog mandata odlazećeg predsjednika Amerike, tek su jedna u nizu nelogičnih i diskutabilnih odluka administracije, koja je na izlaznim vratima.

U, doslovno, posljednjim danima na radnim mjestima, ljudi Baraka Obame vode intenzivniju i aktivniju politiku nego što su to radili u dva njegova četvorogodišnja mandata.

Umjesto mirne i staložene predaje vlasti, administracija Baraka Obame čini sve što može da oteža život novom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Odluke koje su donijeli u posljednjih mjesec dana, poput slanja protivvazdušnih raketa tzv. umjerenoj sirijskoj opoziciji, upravo u vrijeme kada je konačno došlo do kakvog-takvog dogovora, ili uvođenje novih sankcija Rusiji, doživljavaju se kao pokušaj "vezivanja ruku" budućem predsjedniku i ograničavanja manevarskog prostora.

"Moji prijatelji Amerikanci, bila mi je čast da vam služim", rekao je prilikom oproštajnog obraćanja odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama.

Posebno nezgodna, za novu američki administraciju, mogla bi se pokazati rezolucija Savjeta bezbjednosti kojom se stari dio Јerusalima naziva "okupiranom teritorijom". Amerika je uvijek stavljala veto na ovakve rezolucije, međutim sada su bili samo uzdržani. Izraelski premijer Benjamin Njetanjahu nije krio razočarenje.

"Svi američki predsjednici nakon Kartera držali su se obećanja da se neće miješati u konačni dogovor Izraela i Savjeta bezbjednosti. A sada, potpuno suprotno od onog što je obećaao 2011. godine, Barak Obama i njegova administracija su sramno zaskočile Izrael u UN-u", naglasio je Njetanjahu.

Dobitnik Nobelove nagrade za nešto što je tek trebalo da uradi, Barak Obama je, razočarao ne samo dugogodišnje saveznike iz Izraela već i Evropljane, koji su od njega mnogo očekivali.

Novi američki predsjednik najavio da će ukinuti skoro sve odluke svog prethodnika koje nisu prošle procedure na Kaptol hilu. To, međutim, neće saprati gorak okus razočarenja u prvog crnog predsjednika Amerike.