latinica  ћирилица
18/01/2017 |  17:46 | Autor: RTRS

Sjednica Savjeta ministara BiH: IDDEEA da riješi isporuku pasoških knjižica

Savjet ministara BiH očekuje od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ da hitno poduzme aktivnosti radi prevazilaženja trenutnog stanja u vezi sa obezbjeđenjem pasoških knjižica za građane BiH u skladu sa važećim zakonskim rješenjima.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

"IDDEEA će hitno pokrenuti proceduru postupka javne nabavke pasoških knjižica, uz napomenu da je neophodno angažovati posebne stručne osobe iz oblasti javnih nabavki i pridržavati se uvaženih navoda iz rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na današnjoj sjednici, Savjet ministara BiH zadužio je IDDEEA da ga pravovremeno informiše o stanju sprovođenja postupka javne nabavke za izbor dobavljača pasoških knjižica.

Savjet ministara BiH donio je ove zaključke nakon što je upoznat s informacijom IDDEEA u kojoj su nabrojani uzroci problema u snabdijevanju pasoškim knjižicama nakon 21. marta, kada ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem firmom "Muekslbauer".

Savjet ministara BiH informisan je da je Kancelarija za razmatranje žalbi u dva navrata zaustavila postupak nabavke putnih isprava, te da postojeći propisi ne dozvoljavaju stvaranje zaliha pasoških knjižica.

Na osnovu Informacije IDDEEA, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, stupiće na snagu danas, čime se otklanjaju primjedbe iz rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi i omogućava konkurentnost u ovom postupku.

Savjet ministara BiH utvrdio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi uz sugestije, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnom postupku.

Dopunama Zakona omogućava se Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar kod Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i čini proces nadzora efikasnijim.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o sprovođenju članova 13 - 15 Konvencije o policijskoj saradnji u Јugoistočnoj Evropi, što će doprinijeti boljoj stabilnosti i bezbjednosti u okruženju.

Ovim protokolom bliže se uređuje način sprovođenja hitne potjere preko zajedničke kopnene granice BiH i Srbije, prekogranične prismotre i kontrolisane isporuke na teritoriji potpisnica.

Ministarstvo bezbjednosti dostaviće Prijedlog porotokola Predsjedništvu BiH s ugrađenim korekcijama sa sjednice u dalju proceduru odobravanja, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar bezbjednosti.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog sporazuma Savjeta ministara BiH i Vlade SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu, kojim se dodatno unapređuju zajednička nastojanja na sprečavanju međunarodnog terorizma.

Na ovaj način se unapređuje razmjena bezbjednosnih provjera sa ciljem jačanja efikasne borbe protiv terorizma. Kontakt tačka za saradnju u BiH biće Sektor za međunarodnu saradnju u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pristupanje BiH amandmanima na Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, kojim BiH potvrđuje opredijeljenost za unapređenje zajedničke krivične politike među članicama Savjeta Evrope.

Ministarstvo pravde dostaviće prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika iz BiH predložen je šef Misije BiH pri UN.

Ministri su danas usvojili Nacrt politike razvoja informacionog društva BiH za period 2016-2020. godina, koji će biti dostavljen enitetskim i nadležnim organima Brčko distrikta na mišljenje.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donio je dopunu odluke o određivanju graničnih prelaza u BiH na kojima se mogu izdavati vize. Ovom dopunom granični prelaz Doljani uvršten je među one na kojima se mogu izdavati vize.

Savjet ministara BiH dao je saglasnost na rješenje Ministarstva bezbjednosti o imenovanju članova radne grupe i podgrupa za izradu procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

Radna grupa će sačiniti i Savjetu ministara BiH do 15. aprila dostaviti procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH, a do 10. oktobra akcioni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH za period 2018-2022. godina.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o sprovođenju donacije opreme za spašavanje na vodi po projektu formiranja, opremanja i obučavanja Zajedničke regionalne jedinice za odgovor u katastrofama u slučaju poplava, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ministarstvo bezbjednosti će, u saradnji sa nadležnim organima civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ obezbijediti adekvatno korištenje i održavanje opreme, kao i učešće timova u planiranim obukama u okviru projekta.

Entitetskim vladama je preporučeno da, putem nadležnih organa za civilnu zaštitu, intenziviraju aktivnosti na formiranju specijalizovanih snaga civilne zaštite i njihovom uključenju u mješovitu specijalizovanu jedinicu za zaštitu i spašavanje na nivou BiH u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Nakon što je BiH prošle godine dobila opremu za dva tima za spašavanje vrijednu 61.397 KM, u ovoj godini planirane su obuke i treninzi ovih timova koje čine po devet pripadnika za spašavanje na vodi Republičke uprave Civilne zaštite i Federalne uprave Civilne zaštite. Nakon završetka obuka, planirana je i zajednička terenska vježba, čime će ovaj projekt biti završen.

Ministri su na današnjoj sjednici primili k znanju informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o situaciji u oblasti komunikacija, sa prijedlogom mjera koje su usmjerene na dalji razvoj tržišta komunikacija.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Regulatorna agencija za komunikacije BiH intenziviraće dalje zajedničke aktivnosti na utvrđivanju prijedloga razvojnih i drugih strategija i aktivnosti u oblasti zakonske i regulatorne koordinacije u ovoj oblasti.

Riječ je o završnim aktivnostima na pripremi Prijedloga politike sektora telekomunikacija u BiH za period 2017-2021. godina, aktivnostima na pripremi prijedloga strategije Širokopojasnog pristupa u BiH i drugih strateških i planskih dokumenata iz oblasti komunikacija.

Savjet ministara usvojio je i izmjene i dopune jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, koje će Ministarstvo pravde nakon tehničke popravke teksta dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u dalju proceduru.

Ove izmjene i dopune prati Metodologija procjene uticaja prilikom izrade propisa kojom se stvaraju uslovi za izradu i donošenje kvalitetnijih propisa zasnovanih na raspoloživim činjenicama i dokazima, tako da se propisi sprovode uz najniže moguće troškove i ne stvaraju prepreke poslovnom okruženju, građanima i društvu.

Uz izmjene i dopune Pravila sačinjena je Analiza o uspostavljanju sistema procjene uticaja prilikom izrade politika/propisa u institucijama BiH.

Na ovaj način biće uspostavljen efikasan sistem za procjenu uticaja politika/propisa na nivou BiH koji slijedi postupak i praksu procjene kod izrade javnih politika EU i njenih zemalja članica.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, Savjet ministara donio je Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje kvalifikovanih potvrda i Pravilnik o evidenciji povjerilaca s ciljem omogućavanja pune primjene Zakona o elektronskom potpisu.

Pravilnicima se, između ostalog, propisuju bliži uslovi za izdavanje kvalifikovanih potvrda i uslovi koje ovjerilac mora ispunjavati za njihovo izdavanje u smislu primjene međunarodnih standarda, te pouzdanog obavljanja ovih usluga, kao i sadržaj i način vođenja evidencije ovjerilaca koji obavljaju usluge izdavanja kvalifikovanih potvrda.

Donošenje ovih pravilnika omogučiće početak rada kancelarije za nadzor i akreditaciju pri Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Izvor: SRNA