latinica  ћирилица
18/01/2017 |  18:40 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Da li se priprema rekonstrukcija Savjeta ministara BiH? (VIDEO)

Mnogo bure u bh. parlamentu danas je izazvala predsjedavajuća Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević , koja je najavila da će SDS preispitati rad svojih ministara u Savjetu ministara, te pozvala druge partije da to učine za svoje ministre
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Međutim, mnogo više pažnje izazvala je njena navodna izjava da će tražiti smjenu svih ministara Saveza za promjene, osim Mirka Šarovića, koju je pred upaljenim kamerama demantovala.

Brzinom svjetlosti proširila se vijest da je Aleksandra Pandurević nezvanično pred nekoliko novinara izrazila nezadovoljstvo radom SDS-ovih ministara i izjavila da će se tražiti smjene svih, osim Mirka Šarovića. Nešto kasnije, pred upaljenim kamerama, loptica je spuštena.

"Јa to nisam rekla. Ne znam ja zaista ništa ni o kakvoj rekonstrukciji", rekla je Pandurević.

Ali je ostala pri inicijativi, koju je iznijela u skupštinskoj sali, nezadovoljna neprisustvom ministara na sjednici, da se preispita njihov rad.

"Što ćemo svakako uraditi jeste da svako od nas, svaka politička partija koja participira u Savjetu ministara treba da se pozabavi analizom rada svojih kadrova u Savjetu ministara", dodala je Pandurević.

Tezu da je SDS nezadovoljna njegovim radom, bh ministar bezbjednosti Dragan Mektić je čuo, ali, kaže, od tog nema ništa. Nema ništa protiv da stranka analizira rad ministara.

"To je želja pojedinih pojedinaca ili kako bih rekao u ženskom rodu – žena pojedinaca, ali nema od te priče ništa", rekao je Mektić.

"Nemam nikakvu informaciju, osim što svako ko obavlja bilo kakav važan posao treba da bude spreman da mu se ocjenjuju rezultati, tako da nema ništa posebno. Ne znam ništa o toj inicijativi, kazao je ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak.

Da nema ozbiljne namjere srpske komponente za rekonstrukciju Savjeta ministara smatra predsjednik SDA, iako je pročitao navode u pojedinim federalnim medijima (AVAZ) da je namjera promijeniti ministra bezbjednosti.

"Koliko znam ne idu SDS i ovi iz Saveza za promjene u tom smjeru. Što se tiče SDA mi smo zadovoljni sa radom premijera, sa radom naših ministara i zamjenika, a za ostale ne znam. Imamo taj slučaj sa gospodinom Јusićem koji će se završavati kad se završi istraga", naglasio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ostaje pitanje da li će inicijativa za smjenu zamjenika ministra odbrane Seada Јusića povući za sobom i širu priču o rekonstrukciji Savjeta ministara? Јer, iako pred kamerama svi tvrde da su zadovoljni radom svojih ministara, činjenica je da od početka škripi u parlamentarnoj većini. Ni 2017-ta očigledno, neće biti izuzetak...