latinica  ћирилица
18/01/2017 |  18:59 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Povučena optužnica protiv Zorana Zaeva

Makedonsko Specijalno javno tužilaštvo povuklo je optužnicu protiv lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva i još četiri osobe, koje je u slučaju "Puč" teretilo za ugrožavanje ustavnog poretka i špijuniranje.
Zoran Zaev (Foto: cdm.me) -
Zoran Zaev (Foto: cdm.me)

Iz Specijalnog tužilaštva navode da je stanje prikazano u optužnici u suprotnosti sa dokazima koje posjeduju, kao i sa navodima u predmetima "Tvrđava" i "Target", koji se odnose na nezakonito prisluškivanje i uništavanje opreme za prisluškivanje.

"Ovakva odluka je donesena s ciljem prikupljanja dopunskih dokaza koji će pojasniti faktičko stanje i omogućiti donošenje pravilne i zakonski prihvatljive optužnice", navodi se u saopštenju.

U slučaju "Puč", osim Zaeva, bili su optuženi bivši šef Uprave za bezbjednost Zoran Veruševski, njegova supruga Sonja, bivši radnik ove uprave Đorđe Lazarevski, te Branko Palifrov, koji je zaposlen u opštini Strumica.

Oni se terete za neovlašćeno prisluškivanje, špijunažu i nasilje prema predstavnicima najviših državnih organa, odnosno da će biti objavljeni dokazi protiv premijera Nikole Gruevskog i njegovih saradnika za nezakonito prisluškivanje građana.

Optužnicu je početkom 2015. godine podigao državni tužilac Marko Zvrleski, ali je ona kasnije ustupljena specijalnom tužilaštvu koje je formirano sa zadatkom da ispita prisluškivane razgovore u Makedoniji.

Specijalno javno tužilaštvo je optužnicu za slučaj "Target" objelodanilo 16. novembra 2016. godine. Ovom optužnicom obuhvaćeno je 10 radnika Uprave za bezbjednost, koj se terete za nezakonito praćenje komunikacija od 2008. do 2015. godine.

Slučaj "Tvrđava" odnosi se na uništavanje opreme za prisluškivanje vrijedne deset miliona evra i dokumentacije za nabavku te opreme.

Odluku o povlačenju optužnice u slučaju "Puč" pozdravila je SDSM, navodeći da je time potvrđeno da su "strane službe, žuti kombiji, taktička oprema, klonirane bazne stanice neosnovane i bezobrazne izmišljotine Nikole Gruevskog".

Izvor: SRNA