latinica  ћирилица
18/01/2017 |  21:15 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

U Sarajevu prijem povodom Kineske nove godine

Ambasador Kine u BiH Čen Bo upriličila je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu prijem povodom Kineske nove godine kojem su prisustvovale brojne zvanice iz javnog života, te predstavnici diplomatskog kora akreditovani u BiH.
Kineska nova godina - Foto: SRNA
Kineska nova godinaFoto: SRNA

Čen Bo je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem prisustvovala vatrometu ispred Narodnog pozorišta, nakon čega je proslava Kineske nove godine nastavljena u sali pozorišta, uz bogat kulturno-umjetnički program.

Gosti su imali priliku da uživaju u nastupu omladinskog ansambla "Sečuan", jedne od najpoznatijih umjetničkih trupa iz istoimene provincije.

Grupa se sastoji od Sečuanskog omladinskog operskog ansambla, Omladinskog pjevačkog i plesnog ansambla, te Sečuanskog dječijeg umjetničkog ansambla koji se nalazi pod Stručnim umjetničkim koledžom Sečuana.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, upriličen je koktel za zvanice.

Ove godine Kineska nova godina počinje 28. januara i po kineskom horoskopu je u znaku pijetla.

Kineska nova godina ili festival proljeća najznačajniji je praznik u Kini koji se proslavlja prvog dana prvog mjeseca nove lunarne godine i ustanovljen je još u vrijeme dinastije Ksia koja je vladala od 2.100. do 1.600. godine prije nove ere.

Izvor: SRNA