latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:11 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Puškovac- Dobili vodu, ali ih skupo koštala (VIDEO)

Mještani sela Puškovac u opštini Lopare riješili su problem snabdijevanja vodom, ali ih je priključenje na vodovodnu mrežu koštalo mnogo više nego što su očekivali.
Puškovac kod Lopara - Foto: RTRS
Puškovac kod LoparaFoto: RTRS

Vodu su doveli iz susjedne opštine Ugljevik, a opština Lopare nije imala sredstava da pomogne ovaj projekat, pa su platili 2.750 KM po domaćinstvu. Nadaju se da će im njihova opština vratiti dio uloženog novca, a ako se to i ne desi, kažu, zadovoljni su jer su riješili najveći problem.

Puškovac je pogranični dio opštine Lopare, pa je voda u selo dovedena iz susjednog Ugljevika. Mještani su prihvatili ponudu ugljevičkog vodovoda i obavezali se da će, osim takse od 2.000 KM po priključku, platiti i radove čija je vrijednost procijenjena na 750 maraka po domaćinstvu. Opština Lopare je obećala pomoć u iznosu troškova za radove, ali do kraja prošle godine u budžetu nije bilo novca, pa su ostali bez vode dok nisu uplatili pun iznos.

Mještanin Ilija Rikanović kaže da je takav bio ugovor, ako opština do 1. decembra ne prebaci sredstva da im se isključi voda.

- Otišli smo nakon desetak dana, nas petnaest mještana, uplatili i ponovo smo dobili vodu - kaže Ilija.

Seoski bunari i izvori koje su ranije koristili nisu bili pouzdani, pa su mještani i po dva mjeseca godišnje ostajali bez vode. Bez obzira na novac, prioritet im je priključenje na stabilnu vodovodnu mrežu.

- Imali svako svoju vodu, ali ti su izvori nejaki. Ljeti kad su veće suše, morali smo dovoziti vodu, koja je mnogo koštala - kaže Đoko Јovanović.

U opštini Lopare ističu da u skromnom budžetu nisu planirali ovakve radove, ali da su spremni da mještanima Puškovca dio novca refundiraju u ovoj godini.

Načelnik opštine Rado Savić je napomenuo da su mještani Puškovca trebalo da na vrijeme obavijeste nadležne u opštini da su počeli s ovim radovima, jer su za njih saznali kada su već sklopili ugovore sa komunalnim preduzećem iz Ugljevika, pa u Loparama nisu mogli da finansijski intervenišu.

Ova opština ima dovoljne količine vode samo u tri najveća naselja Lopare, Koraj i Priboj, ali je i ovdje kvalitet sporan, dok ostali seoski vodovodi zasnovani na bunarima i kaptiranim izvorima redovno presušuju, čim se smanji količina padavina.