latinica  ћирилица
19/01/2017 |  12:35 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Ljepote Foče viđene foto aparatom Radojice Ćosovića (VIDEO)

"Sjećanja fotografa lutalice - posvećena mladima duhom" izložba je fotografija fotoreportera i televizijskog snimatelja Fočaka Radojice Ćosovića, nastalih u proteklih dvadesetak godina.
Radojica Ćosović - Foto: RTRS
Radojica ĆosovićFoto: RTRS

Autor je ovom izložbom, u okviru manifestacije Јanuarske duhovne i kulturne svečanosti u Foči, predstavio motive suživota čovjeka i prirode u ovom jednom od najatraktivnijih krajeva svijeta po prirodnom i kulturno-istorijskom nasljeđu.

Na fotografijama, između ostalih, motivi Zelengore, Maglića, Volujaka koji predstavljaju život najčešće čovječijem oku nedostižan. U tome i jeste draž što je autor fotografijom uspio i sa predjela na nadmorskoj visini od 1.500 metara i više, da ih učini vidljivima publici koja ne zalazi tamo gdje može pojedinac i objektiv kamere, čulo se na otvaranju izložbe.

Posjetioci ističu da je autor uložio mnogo truda i rada da bi načinio ovakve foto dokumente. Takođe, smatraju da je potrebno organizovati više sličnih izložbi, jer se Foča može ponositi svojim prirodnim ljepotama.

Kako bi ljepotu i vjerodostojnost prirodnih procesa u svim godišnjim dobima prenio na fotografiju, Ćosoviću je nekad trebalo i po nekoliko godina. Ljubav prema svom poslu ovjerio je i prvom samostalnom izložbom.

On je istakao da je posebno zadovoljan što je kao Fočak bio i prvi autor izložbe o domaćim temama u posljednjih 40 godina  u ovoj opštini.

Izložba će u galeriji fočanskog Centra za kulturu i informisanje biti otvorena do kraja januara.