latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:00 | Autor: RTRS

Advokatska komora Srbije: Vladimir Vukčević nedostojan za advokaturu

Advokatska komora Beograda odbila je juče da upiše u imenik advokata bivšeg tužioca Srbije za ratne zločine Vladimira Vukčevića /67/ uz obrazloženje da nije dostojan da se bavi advokaturom, piše beogradski dnevnik "Politika".
Vladimir Vukčević - Foto: RTRS
Vladimir VukčevićFoto: RTRS

List navodi da je Vukčevićev zahtjev o upisu odbijen većinom glasova na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Komore.

Prema nezvaničnim informacijama, od ukupno 12 članova Upravnog odbora za prelazak Vukčevića u redove advokata glasao je samo jedan član, dok je 11 bilo protiv toga.

Stav većine članova Upravnog odbora Komore je da je bivši tužilac za ratne zločine nedostojan da se bavi advokaturom, jer po njihovoj ocjeni nije obavljao profesionalno svoju tužilačku funkciju.

Nezvanično se saznaje da mu je najviše zamjereno što je dozvoljavao da se bivši direktor nevladine organizacije Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić miješa u postupke koje je vodilo Tužilaštvo za ratne zločine.

Ovo je drugi put da Komora odbija da uvede u svoju evidenciju prijavu Vladimira Vukčevića za upis u imenik advokata, a prvi put je odbijen u septembru prošle godine uz obrazloženje da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

Na ovu odluku Vukčević ima pravo žalbe Advokatskoj komori Srbije.

List ističe da ovo nije prvi put da advokatura odbija da primi u svoje redove bivše visoke funkcionere iz pravosuđa.

Tako bavljenje advokaturom nije dopušteno ni bivšem ministru pravde Srbije Snežani Malović i bivšem predsjedniku Visokog savjeta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nati Mesarović, kojima su prošle godine upis odbile i Advokatska komora Beograda i Advokatska komora Srbije.

Izvor: SRNA