latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:21 | Autor: RTRS

Skoplje traži od Beograda da koristi ustavni naziv Republika Makedonija

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas od Srbije da odstrani sve saobraćajne znakove na kojima nije ispisan naziv Republika Makedonija.

Makedonsko Ministarstvo zatražilo je korekciju diplomatskim putem, a reagovanje je uslijedilo jer se na priznanicama za putarinu u Srbiji upotrebljava naziv "Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija" i skraćenica BЈRM.

"Ovu nedosljednost treba odmah korigovati", saopšteno je iz makedonskog MIP-a i navedeno da je neadekvatno je i sramno korištenje uvredljivih naziva između susjeda.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da je Srbija pogriješila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim nazivom jer je ona priznala samoproglašeno Kosovo.

Makedonija je i u decembru 2015. godine zatražila od Srbije da ukloni saobraćajne oznake na auto-putu na Koridoru 10, na kojima umjesto ustavnog naziva ispisano BЈRM.

Makedoniju su do sada pod njenim ustavnim imenom priznale 133 države.Među onima koje su je priznale su SAD, Rusija i Kina, 16 zemalja članica Evropske unije kao i sve druge bivše jugoslovenske države.

Zanimljivo je da Makedoniju pod njenim ustavnom imenom nije priznala Albanija.

Makedonija je 1993. godine primljena u članstvo Ujedinjenih nacija.

U članstvo Svjetske organizacije primljena je kao 181. članica pod privremenom referencom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija, zbog protivljenja Grčke, budući da Grci svoju sjevernu oblast nazivaju Makedonija.

Izvor: SRNA