latinica  ћирилица
21/01/2017 |  16:03 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija ulice u izbjegličkom naselju u Kozarskoj Dubici (VIDEO)

Ministarstvo za izbjeglice obezbijedilo je 40.000 maraka za rekonstrukciju i asfaltiranje ulice u izbjegličkom naselju Petar Pecija u Kozarskoj Dubici.
Dubica - infrastruktura - Foto: RTRS
Dubica - infrastrukturaFoto: RTRS

To će olakšati život 200 izbjegličkih porodica, koje su izgradile kuće u Kozarskoj Dubici, i odlučile da ovdje ostanu.

- Nije nam baš lako, prašina na sve strane, to je nemoguće,a  mora se trpiti, priča nam Ljubica Pnjtrović  izbjeglica iz Livna.

- Od prašine  njeti ne možemo da živimp, prozore ne možeš naprati, žali se i izbjeglica iz Sanskog Mosta Mika Јovanović.

Ovaj projekat rezultat je saradnje opštinske vlasti, predstavnika Kozarske Dubice u Parlamentu Srpske i resornog ministartva, kaže Darko Banjac.

Put u ovom naselju dugačak je 2.700 metara. Urađeno je oko sedam stotina metara, a ove godine sa odobrenim sredstvima planiran je završetak tri stotine metara asfalta.

- Cilj nam je da u ove četiri godine uradimo preko kilometar infrastrukture i otprilike privedemo kraju tu putnu infrastrukturu što se tiče naselja Petra Pecije, pojašnjava Darko Banjac, poslanik u NSRS.

U Kozarskoj Dubici, u okviru projekta CEB2, za izbjeglice i stambeno ugrožene, biće izgrađena zgrada sa 15 stanova, vrijedna 750.000 maraka, ističu u Ministarstvu: "Brijednost projekta za područje Republike Srpske je 29.178.194 evra,od čega je 18.169.413 evra kreditnih sredstava, dok je 11.008.781 evra doprinos lokalnih zajednica".

Kozarska Dubica spremno dočekuje ovaj projekat, kaže načelnik Radenko Reljić: "Obaveza opštine će biti u tom smislu da obezbijedi dokumentaciju, projekte, zemlju i taj projekat je već u završnoj fazi."

Resorno ministartvo planira da kroz 18 projekata u 15 gradova i opština Srpske, među kojima je i Kozarska Dubica, stambeno zbrine 624 najugroženije porodice.