latinica  ћирилица
22/01/2017 |  14:28 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej zahvalio Rusiji na velikoj ljubavi prema Srbima

Prvi dijelovi mozaika na Hramu Svetog Save očekuju se polovinom aprila, a u narednih godinu dana mozaik u kaloti kupole bi trebalo da bude završen, rekao je ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni mozaičar na Hramu Svetog Save na Vračaru u susretu sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom.
Njegova svetost patrijarh Srpski  (Foto: đakon Dragan S. Tanasijević) -
Njegova svetost patrijarh Srpski (Foto: đakon Dragan S. Tanasijević)

Patrijarh Irinej primio je juče u Patrijaršiji u Beogradu delegaciju iz Ruske Federacije koju je predvodio akademik Muhin, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve.

Akademik Muhin podnio je detaljan izveštaj Njegovoj svetosti o radovima na mozaiku u kaloti kupole, prikazavši veliki broj fotografija iz ateljea u Moskvi.

Trenutno je u ataljeu uposleno oko 100 mozaičara koji svakodnevno vrijedno rade, navodi se u saopštenju.

Muhin je istakao da je, uprkos tome što tek predstoji ugovaranje mozaika u podkupolnom dijelu i u oltaru, on otpočeo sa razradom i tih kompozicija.

Akademik Muhin izrazio je želju da Hramu Svetog Save donira mozaik u lunetama iznad zapadnog ulaznog portala i predstavio prijedlog rješenja za ovu poziciju.

Patrijarh Irinej zahvalio je članovima ruske delegacije na požrtvovanosti i velikoj ljubavi koju imaju prema srpskoj Crkvi i srpskom narodu.

Rusku delegaciju činili su i direktor Muzeja savremene umetnosti u Moskvi Manana Popova, Dimitrij Mališev i protojerej Vitalij Tarasjev.

Prijemu su prisustvovali i glavni inženjer gradnje Hrama Svetog Save Milan Glišić, glavni arhitekta Hrama Svetog Save đakon Miroslav Nikolić i đakon Aleksandar Praščević iz Odeljenja za međucrkvene poslove Svetog arhijerejskog sinoda

Izvor: Srna