latinica  ћирилица
22/01/2017 |  17:46 | Autor: RTRS

"Makedonija može postati članica EU, ali bez makedonizma"

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Popovski poručio je danas da bi bilo dobro da je dosadašnji bugarski predsjednik Rosen Plevneliev imao širinu, viziju i poštovanje volje makedonskih građana, kao što je to imao nekadašnji predsjednik Željo Želev u vrijeme čijeg manadata je Bugarska priznala nezavisnost Makedonije.

Poposki je tako odgovorio Plevnelievu, koji je u svom posljednjem intervjuu u svojstvu šefa bugarske države rekao da "Makedonija može postati članica EU, ali bez makedonizma".

On je za bugarsku državnu televiziju rekao da je "makedonizam ideologija koja nije samo antibugarska, već i antidemokratska", kao i da je "to ideologija totalne manipulacije sa istorijom, koja stvara napetost, tenzije među budućim generacijama".

Plevneliev je, navodeći razloge zbog čega dok je bio predsjednik Bugarske nije posjetio Makedoniju, naglasio da se o tome konsultovao sa Ministarstvom spoljnih poslova i dodao da postoje problemi u odnosima između dvije zemlje.

On je naveo da se prethodni predsjednik Bugarske Georgi Prvanov veoma ponosio svojim mnogobrojnim posjetama Makedoniji, ali da je sa druge strane bilo bezbroj provokacija prema Bugarskoj.

"Nevjerovatno danonoćno `huljenje` po makedonskim medijima. Ogroman broj provokacija u međunarodnim institucijma i međunarodnim konferencijama prema Bugarskoj. I da bi promijenio politiku Bugarske prema Makedoniji rekao sam da ona više neće biti `romantična`, već pragmatična. Ukazao sam na problem", pojasnio je on.

Plevneliev je danas na specijalnoj ceremoniji u Sofiji predao dužnost novoizbranom bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu.

Bugarska je prva zemlja koja je priznala Makedoniju nakon njenog osamostaljenja od bivše SFRЈ 1991. godine.

U Makedoniji prema izjašnjavanju stanovništva po etničkoj pripadnosti na posljednjem popisu 2002. godine nije postojala rubrika "Bugari".

Više desetina hiljada građana Makedonije, međutim, na osnovu "svojih bugarskih korijena i jer se osjećaju kao Bugari", posjeduje bugarska dokumenta. Među njima je i bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski.

Izvor: Srna