latinica  ћирилица
23/01/2017 |  07:47 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Vučić i Zvizdić: Ekonomska saradnja u fokusu (VIDEO)

Srbija je iskreno opredijeljena za mir i saradnju, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.
Zvizdić i Vučić (foto: Fena) - Foto: klix.ba
Zvizdić i Vučić (foto: Fena)Foto: klix.ba

- Ne želimo da se miješamo u unutrašnje stvari BiH, poštujemo BiH kao državu, kao što poštujemo Republiku Srpsku kao entitet unutar države BiH / poručuje Vučić.

Ponovio je da se Srbija neće priključiti sankcijama koje je Amerika uvela predsjedniku Miloradu Dodiku. Kaže da je isti odgovor dao i Angeli Merkel kada ga je pitala zašto ne podržava sanckije protiv Dodika.

Zvizdić smatra da sankcije nisu dobra poruka za strane investitore.

Prethodno je premijer Srbije dočekao ispred Palate Srbija predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji predvodi delegaciju BiH u zvaničnoj posjeti Beogradu.

Ministri u vladi Srbije imali su odvojene sastanke sa kolegama iz BiH. Zatim su se sastale delegacije Srbije i BiH.

Delegaciju BiH, osim Zvizdića, činili su ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, spoljnih poslova Igor Crnadak i komunikacija i transporta Ismir Јusko.

Vučić je juče rekao da Srbi i Bošnjaci moraju imati dogovor i da je potrebno ozbiljno sagledati pozicije BiH i Srbije kako bi se razgovaralo o zajedničkoj budućnosti, a sa mnogima to ne može jer, kaže, nemaju pogled u budućnost. Naveo je da Srbija podržava sprovođenje u djelo Dejtonskog sporazuma i da on ne želi da se miješa u političke prilike, ni u Srpskoj niti u BiH.

Naredni sastanak najavljen je na Sajmu u Mostaru, kada bi predstavnici BiH i Srbije trebalo da razgovaraju o saradnji u namjenskoj industriji.