latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:52 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Bijeljina: Visoke takse i velika potražnja drže cijenu stanova (VIDEO)

Širom Republike Srpske cijene novih stanova niže su za oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali u najvećim gradovima, Banjaluci i Bijeljini, nije došlo do snižavanja cijena stambenog prostora.
Gradnja (Foto: Thinkstock) -
Gradnja (Foto: Thinkstock)

U bijeljinskim građevinskim preduzećima kažu da su troškovi izgradnje stanova povećani, pogotovo lokalne takse, pa pojeftinjenje nije realno ni očekivati.

Potražnja za novim stanovima na tržišu još je velika, pa se i u ovoj godini planira gradnja. Cijene stanova su od 1.400 do 1.900 maraka po kvadratnom metru.

U Bijeljini u posljednjih desetak godina izrađene desetine novih stambenih zgrada, ali je potražnja još velika, pa se i cijene ne smanjuju, kažu u agencijama za promet nekretninama.

- Ponuda i potražnja su te koje diktiraju cijene stanova, trenutno je takva situacija da sve i jedan ozbiljiniji izvođač radova trenutno gradi u Bijeljini, da li jedan objekat, dva ili više, tako da imamo ponudu nekretnina, kaže Ana Rikanović agent za prodaju nekretnina.

Cijene stanova su od 1.400 do 1.900 maraka po kvadratnom metru. Uz manji porast realnih troškova, u Bijeljini su značajno poskupjele takse. Za rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u prvoj zoni potrebno je 140 maraka po kvadratnom metru, a u ekstra zoni čak 171 marka.

Građani kažu da je do vlastitog krova nad glavom teško doći jer malo ko ima potreban novac, a krediti nisu povoljni. Kupci stanova su, u većini slučajeva, mladi bračni parovi , mlađe porodice iz manjih susjednih opština ili ljudi koji rade u inostranstvu.

Zbog velikog priliva stanovništva stanogradnja je tokom posljednje dvije decenije imala dominantno učešće u privredi Bijeljine , ali je smanjenje profita u ovoj oblasti dovelo do opadanja broja aktivnih građevinskih preduzeća.