latinica  ћирилица
23/01/2017 |  18:42 ⇒ 24/01/2017 | 07:31 | Autor: RTRS

Vlada zainteresovana da slovenačko Gorenje otvori postrojenje u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Srpska je zainteresovana da slovenačko Gorenje otvori postrojenje u Republici Srpskoj. To je rečeno tokom posjete ministara Petra Đokića i Zlatana Klokića - Velenju.
Đokić i Klokić u Velenju - Foto: RTRS
Đokić i Klokić u VelenjuFoto: RTRS

Delegaciji Srpske i predstavnicima Banjaluke, Prijedora, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Trebinja, te više gradova Srbije predstavljena su i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Grmov Vrh. Cilj je jačanje saradnje Srpske i Slovenije.

Ovo postrojenje potpuno je samoodrživo i ekološki i energetski efikasno. Osim što 70.000 stanovnika iz četiri slovenačke opštine pije čistu i zdravstveno ispravnu vodu, Grmov vrh prečišćavanjem vode proizvodi električnu energiju, a višak prodaje. Za ovu proizvodnju posebno je zainteresovana Srpska.

Vlada zainteresovana da slovenačko Gorenje otvori postrojenje u Srpskoj

Iz Vlade ističu da dobra saradnja sa Slovenijom već postoji. Nekoliko slovenačkih kompanija iz oblasti energetike posluje u Srpskoj, a izvoz u Sloveniju je veći od 200 miliona maraka, što čini deset odsto ukupnog izvoza Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić je istakao da je Velenje veoma otvoreno sa saradnju sa gradovima i opštinama sa područja bivše Јugoslavije.

- Mi sa njima veoma dobro sarađujemo. Ovo je drugi put da smo organizovali ovakvu posjetu, koja otvara nove mogućnosti saradnje - rekao je Đokić.

Predstavljeni su razvojni projekti za koje je Velenje obezbijedilo sredstva iz evropskih fondova. Zajednička saradnja mogla bi da bude realizovana naredne dvije godine, a za to sredstva već obezbijeđena. Predstavnici gradova i opština iz Srpske buduću saradnju vide u oblasti privrede, kulture, sporta i turizma,

Delegacija Vlade Srpske obišla je i postrojenja jednog od najpoznatijih slovenačkih brendova "Gorenje", zainteresovana da Gorenje u Srpskoj otvori postrojenja, u kojim bi se proizvodili neki od njihovih proizvoda. U Srbiji je već otvorena fabrika Gorenja.

Delegacija Vlade Srpske u Velenju

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić je rekao da će Srpskoj biti korisna iskustva iz Velenja, u kojem su realizovani određeni projekti koji su dobrim dijelom finansirani sredstvima EU.

- Nekoliko kompanija u oblasti energetike iz Slovenije posluje u Srpskoj i sa njima imamo veoma uspješnu saradnju. Slovenija je veoma značajan partner za Srpsku jer vrijednost izvoza u Sloveniju iznosi više od 200 miliona KM, što čini deset odsto ukupnog izvoza, kaže Klokić.

Nakon obilaska kulturno istorijskih znamenitosti u Velenju, fotografisanja najvećeg spomenika Maršalu Titu, planirano je da Delegacija Srpske, sutra održi sastanke sa preduzetnicima iz Velenja i posjeti Muzej rudarstva i Kuću minerala.