latinica  ћирилица
23/01/2017 |  20:02 | Autor: RTRS

Gabrijel: Iskoristićemo svaku trgovinsku priliku

Njemačka industrija iskoristiće svaku trgovinsku priliku u Aziji i južnoj Americi koju ostave protekcionističke SAD, rekao je danas zamjenik njemačkog kancelara Zigmar Gabrijel nakon što je američki predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz Sporazima o trans-pacifičkom partnerstvu /TPP/.
Zigmar Gabrijel - Foto: TANЈUG
Zigmar GabrijelFoto: TANЈUG

"Ukoliko Tramp otpočne trgovinski rat sa Azijom i južnom Amerikom, to će stvoriti prilike za nas. Tramp jednostavno mora da prizna da američka ekonomija često nije konkurentna, dok njemačka to jeste", istakao je Gabrijel, kritikujući prijetnju Trampa da će uvesti carine od 35 odsto na eventualno uvezene njemačke automobile iz Meksika u SAD.

Prema njegovim riječima, to može biti samo kontraproduktivno za SAD.

Tramp je nešto ranije potpisao ukaz kojim se SAD povlače iz TPP.

Gabrijel, koji je i na funkciji ministra ekonomije, naveo je da njemačka industrija treba da ostane samouvjerena tokom narednih Trampovih poteza.

On je istakao da jedva deset odsto njemačkog izvoza odlazi u SAD, a da 60 odsto ide u ostale evropske države.

"Iz toga se može vidjeti težina naših ekonomskih interesa. Njemačka treba da djeluje samouvjereno, a ne ispunjena strahovima. Uspješna smo, tehnološki napredna izvozna država sa velikim brojem vrijednih ljudi i pametnih kompanija", dodao je Gabrijel.

Izvor: SRNA