latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:31 | Autor: RTRS

Popović: Makedonija-potencijalno žarište sukoba

Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović izjavio je danas Srni da je početak godine pokazao da je jugoistok Evrope veoma nestabilan sa više tačaka koje u svakom trenutku mogu postati žarište neke vrste sukoba, a jedna od njih je i Makedonije.
Gostimir Popović (foto: facebook.com) -
Gostimir Popović (foto: facebook.com)

"Ne mora uvijek biti riječ o oružanom sukobu, već o verbalnom, političkom, kulturnom ili ekomnomskom. Јedna od takvih tačaka je Makedonija, koja se vrlo malo pominje, a praktično je polarizovana i u toj zemlji nikako da dođe do stabilizacije", rekao je Popović.

On je naveo da je pravoslavni dio te države u vrlo teškoj situaciji jer ne može da sastavi vladu, niti može da uraditi nešto na konsolidaciji zemlje, što dovodi do toga da Makedonija u narednom periodu ostaje kao jedna od opasnih kriznih žarišta u jugoistočnoj Evropi.

Popović kaže da se zbog toga ove godine očekuju veliki pritisci da se u Makedoniji formira neka vlada koja ne bi bila u skladu sa izbornom voljom, pa se daju određeni ustupci koji bi pravoslavni dio etnosa stavili u podređenu poziciju u odnosu na druge, što je vrlo opasno za region.

"Taj dio regiona, ponekad zapostavljen, vrlo je značajan za ukupnu stabilnost, jer samo određena vrsta integralne bezbjednosti na jugoistoku Evrope može obezbjedniti mir. Za sada nema nikakvih naznaka da bi neko ko ima snage i uticaja krenuo u tom pravcu", rekao je Popović.

On je istakao da je, prema svim objektivnim procjenama, jedina nada Moskva, pa se može očekivati da Rusija doprinese stabilizaciji na ovom prostoru.

Izvor: SRNA