latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:50 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Čeka se odgovor sirijske opozicije na nacrt Ustava

Moskva čeka odgovor sirijske naoružane opozicije na nacrt novog Ustava Sirije koji joj je dostavljen, rekao je danas glavni ruski pregovarač na sastanku u Astani Aleksander Lavrentijev.

On je rekao da su nacrt Ustava pripremili ruski specijalisti i da je dokument dostavljen sirijskoj naoružanoj opoziciji, prenio je TASS.

Lavrentijev je rekao u obraćanju novinarima da se nada da će opozicija biti aktivnija u pravcu pokretanja političkog procesa, rada na novom Ustavu i njegovom usvajanju na referendumu ili kroz neku drugu formu izražavanja volje sirijskog naroda.

Ruski zvaničnik je dodao da bi poslije usvajanja novog vrhovnog zakona trebalo da se održe parlamentarni i predsjednički izbori.

Lavrentijev je izjavio da ovaj proces treba da vodi sirijski narod i da sve više napružanih grupa u Siriji želi da se uključi u prekid vatre.

On je napomenio da naružana opozicija treba da bude punopravni učesnik predstojećih mirovnih razgovora u Ženevi.

Lavrentijev je izjavio da je narušavanje prekida vatre u Siriji registrovano na obje strane, ali da su državne snage morale da odgovore na provokacije sa strane terorista.

Šef ruske delegacije na sastanku u glavnom gradu Kazahstana rekao je da su vojni stručnjaci uspjeli da naprave mapu i razdvoje opozicione borce od terorista iz "Islamske države".

Lavrentijev je naglasio da ruska vojska čini sve da osigura da ne bude kršenja prekida vatre sa strane sirijskih državnih snaga.

Izvor: SRNA