latinica  ћирилица
08/02/2017 |  07:33 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

NSRS o nacrtu krivičnog zakonika - uvodi se kućni pritvor (VIDEO/RTRS plus)

Nacrt Krivičnog zakonika Republike Srpske , između ostalog, uvodi mogućnost izvršenja kazne zatvora do jedne godine i u prostorijama u kojima osuđeni stanuje. Novine se odnose i na oduzimanje imovinske koristi, predmeta ili sredstava koja su korištena za izvršenje krivičnog djela, kao i sredstava koja su nastala njihovim vršenjem. Kod krivičnih djela terorizma predviđeno je i oduzimanje objekata i drugih nepokretnosti koji su korišteni za obuku i pripremu terorističkih aktivnosti.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Nacrt krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se uspostavlja vođenje evidencije lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta.
Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je u završnioj riječi da će diskusije narodnih poslanika biti predmet analize Radne grupe za izradu ovog zakona, te javne rasprave, nakon koje bi trebalo da bude sačinjen prijedlog zakona.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao da poslanici Slobodnog demokratskog srpskog kluba neće podržati donošenje ovog nacrta zakona ukoliko bi sadržavao odredbu, prema kojoj, sud koji je izrekao zatvorsku kaznu određuje i uslovni otpust.

Stevandić je podržao stav poslanika SDS-a Dragomira Vasića koji je zatražio da se ispoštuje zaključak parlamenta Srpske od 17. aprila 2015. godine, kojim se zahtijeva od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da odmah, po hitnom postupku, pokrenu inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona BiH, Zakona o krivičnom postupku BiH, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera i Zakona o Sudu BiH.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta zakona o vještacima Republike Srpske.

Biće razmatrani i nacrti zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, o opštoj bezbjednosti proizvoda u Republici Srpskoj, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te o rudarstvu.

Nastavak sjednice je zakazan u 10.00 časova.

20.36 Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bojan Vidić smatra da bi Nacrt krivičnog zakonika Republike Srpske trebalo da obuhvati i krivična djela počinjena na internetu.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu krivičnog zakonika Republike Srpske, Vidić je rekao da, ukoliko su prijetenje preko interneta upućene nekome u Republici Srpskoj iz druge države, to lice trebalo bi da bude dostupno organima gonjenja Srpske.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić zatražio je da se ispoštuje zaključak Narodne skupštine Republike Srpske od 17. aprila 2015. godine, kojim ova institucija zahtijeva od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da odmah pokrenu inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona BiH, Zakona o krivičnom postupku BiH, Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera i Zakona o Sudu BiH, po hitnom postupku.

"Srbi pred Sudom BiH osuđeni su za teška krivična djela ratnog zločina na osnovu retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, dok se Bošnjacima i Hrvatima za ista krivična djela izriču mnogo blaže sankcije na osnovu Krivičnog zakona bivše SFRЈ", istakao je Vasić.

"Zaključak NSRS se više odnosi na poziciju u Sarajevu, ali to ne oslobađa drugu stranu od odgovornosti", dodao je Vasić.

"Јa kritikujem ljude na koje se odnosi zaključak broj 8, dakle i pozicija i opozicija - predstavnici Srba. Tu sad veći teret odgovornosti snosi pozicija u Sarajevu na koju se odnosi ovaj zaključak. Nisu prstom makli da se nešto promjeni. To što druga strana ne želi da promjeni, to njih ne oslobađa obaveze da se pod svaku cijenu i svim sredstvima bore za to", naglasio je Vasić.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović smatra da je ovaj nacrt zakona dobro koncipiran jer sadrži niz novih krivičnih djela.

Stevanovićeva se založila za veće kazne za krivična djela utaje poreza i doprinosa.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da u Republici Srpskoj nema političke volje za obračun sa kriminalom i korupcijom.

"Ljude u Republici Srpskoj zanima da dođe do obračuna sa kriminalom i korupcijom, da se lopovi smjeste u zatvor, a da se pokradeni novac vrati u republički budžet", istakao je Krsmanović.

Samostalni poslanik Darko Banjac smatra da sud koji je izrekao kaznu zatvora ne bi trebalo da odlučuje o uslovnom otpustu lica, već da o tome odlučuje Komisija za uslovni otpust koju imenuje ministar pravde.

19.16 Nacrtom krivičnog zakonika Republike Srpske uspostavlja se vođenje evidencije lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar pravde Anton Kasipović rekao je da je nacrtom zakona ponuđen odgovor prema Manivalu, pošto je postojala prijetnja da BiH dođe na crnu listu. Pronađena su rješenja za inkriminaciju i određenja krivičnih dijela pranja novca, organizovanog kriminala, finansiranja terorizma.

Nacrtom zakona uvodi se mogućnost izvršenja kazne zatvora do jedne godine i u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, odnosno kućni zatvor i nova kazna - zabrana upravljanja motornim vozilom, te uvođenje i nove mjere bezbjednosti zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog akta.

Nacrtom ovog zakona propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Republike Srpske, a to su sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga, podrivanje odbrambene moći Republike Srpske.

Propisuju se i nova krivična djela u vezi sa terorizmom, nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito povlašćivanje privrednih subjekata, izazivanje nereda, nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja.

18.50 Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti definisano je da je zbirka u sastavu stručno obrađena cjelina muzejske građe unutar ustanove koja obavlja muzejsku djelatnost i drugog pravnog lica.

"Zakonskim rješenjem propisano je da se u materijalno kulturno nasljeđe, kao proizvod ljudskog rada, ubrajaju predmeti, dokumenti i druga svjedočanstva o pojavama i procesima u društvu, životu i običajima ljudskih zajednica", navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja koje je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti definisano je da ministar prosvjete i kulture imenuje komisiju koja utvrđuje ispunjenost uslova za osnivanje i početak rada muzejske ustanove.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Srpskoj kojim je propisano da je trgovac u obavezi da potrošaču prilikom preuzimanja proizvoda izda potvrdu o stanju i nedostacima na proizvodu, koju mora potpisati i potrošač.

Propisana je i obaveza trgovca da prilikom akcijske prodaje pored cijene proizvoda mora istaći i cijenu koja bi bila ostvarena u redovnoj proceduri.

18.20 Narodni poslanici razmotrili su Prijedlog zakona o hrani kojim je predviđeno formiranje savjeta za procjenu bezbjednosti hrane, čija je uloga pružanje naučne i stručne pomoći u donošenju odluka i pripremi propisa iz oblasti bezbjednosti hrane i hrane za životinje.

Ovim prijedlogom zakona uređuju se opšti uslovi za bezbjednost hrane i hrane za životinje, obaveze i odgovornosti subjekata u poslovanju sa hranom i hranom za životinje, uključujući i tradicionalne proizvode, kao i druga pitanja od značaja za bezbjednost hrane i hrane za životinje, radi zaštite života i zdravlja ljudi, životne sredine, potrošača i efikasnog funkcionisanja tržišta.

Donošenju novog zakona o hrani pristupilo se zbog preciznijeg uređenja ove materije, a sve radi postizanja adekvatnog nivoa zaštite zdravlja i zaštite interesa potrošača i proizvođača, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona. Novim konceptom obuhvaćeni su svi aspekti lanca hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje zaključno sa prodajom, odnosno snabdijevanjem potrošača, tako da sistem bezbjednosti hrane postaje integrisan.

Novim zakonskim rješenjima svi subjekti u poslovanju sa hranom i hranom za životinje snose odgovornost za njenu bezbjednost, ali i nadležni organ. Precizirana je podjela nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, kao organa nadležnih za uspostavljanje i sprovođenje politike bezbjednosti hrane unutar pojednih područja.

17.15 Sjednica Narodne skupštine nastavljena je nakon pauze raspravom o Prijedlogu zakona o hrani.

Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti, te o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Biće razmatran Nacrt krivičnog zakonika Republike Srpske, te nacrti zakona o vještacima Republike Srpske, o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

14.56 Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je 3.120 radnika zaposleno u Željeznicama Republike Srpske i da je cilj stabilizacija ovog preduzeća.

"Proces stabilizacije željeznica je započeo, a u posljednjih pet godina smanjen je broj zaposlenih za više od 500 radnika. U posljednje dvije godine nema partijskih zapošljavanja u `Željeznicama Republike Srpske`", rekao je Trninić u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o željeznicama.

On je podsjetio da su od 2001. do 2005. godine "Željeznice" zadužene za više od 80 miliona evra, što se i danas vraća.

"Sarađujemo sa Svjetskom bankom koja prati ispunjenje neophodnih uslova za stabilizaciju `Željeznica`, pa i izmirenje obaveza prema radnicima. Gledajući ekonomski aspekt, Svjetska banka preporučuje da bude ukinut putnički željeznički saobraćaj, ali ne nameće bilo kakva rješenja", dodao je Trninić, koji tvrdi da putnički saobraćaj neće biti ukinut.

On kaže da će se u narednom periodu raditi na obnovi željezničke infrastrukture.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nikola Gavrić tvrdi da se željeznice suočavaju sa ozbiljnim problemima, koji će teško biti riješeni.

"Vjerujem da u procesu konsolidovanja situacije, neće biti otpuštanja radnika u `Željeznicama Republike Srpske`. Važno je da se vodi računa o željezničkoj infrastrukturi u čiju obnovu su uložena značajna sredstva", rekao je Gavrić u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o Prijedlogu zakona o željeznicama.

On smatra da se posebna pažnja mora posvetiti željezničkom operateru da bi mogao da bude dominantan u vršenju prevoza.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović kaže da je problem što se u sistem željeznica nisu mogle uvesti savremene tehnologije.

On je napomenuo da je neophodno sačiniti srednjoročni program stabilizacije željeznica i osposobiti domaćeg željezničkog operatera.

Poslanik SRS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica tvrdi da je trenutna situacija u željeznicama katastrofalna, što je posljedica političkih odnosa u vladajućoj koaliciji - SNSD, DNS, SP.

Šef Kluba poslanika Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mihnet Okić smatra da Prijedlog zakona o željeznicama Republike Srpske nije usaglašen sa Zakonom o željeznicama BiH i Sporazumom Srpske i Federacije BiH o uspostavljanju javne korporacije na nivou BiH.

Navedeno zakonsko rješenje razmotrila je Narodna skupština Republike Srpske, koja će nastaviti sa radom u 17.00 časova, nakon redovne pauze.

13.45 Poslanik SDS-a Miladin Stanić tvrdi da Prijedlogom zakona o željeznicama Srpske ne mogu biti riješeni problemi u matičnom preduzeću čiji su gubici 260 miliona KM.
"Prijedlog zakona je loš, nestručno urađen i sa prikrivenim namjerama. `Željeznice Republike Srpske` su 2006. godine poslovale pozitivno, a sada se kreditno zadužuju i ne poštuju prava svojih radnika", rekao je Stanić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U raspravi o predloženom zakonskom rješenju, Stanić je naveo da je u "Željeznicama Republike Srpske" 1.000 radnika višak, kao i da postoji problem u odnosima sa akcionarima.

"Nudite rješenja koja nisu primjenjiva i kose se sa zakonom. Prioritet mora biti stabilizacija i reorganizacija `Željeznica Republike Srpske`, za šta Vlada Republike Srpske nije spremna jer bi morala da otpušta radnike", dodao je Stanić i predložio amandman čiji je cilj, kao je naveo, zaštita teretnog željezničkog saobraćaja.

Poslanik DNS-a Slavko Gligorić ocijenio je da je situcija u "Željeznicama Republike Srpska" teška, ali da rješenja moraju biti pronađena.

"Navedeno zakonsko rješenje je dobro, ali se mora naći način da u potpunosti bude primijenjeno. Vlada Republike Srpske nema namjeru da radnike `Željeznica` ostavlja bez posla, iako je svaka reorganizacija teška", naveo je Gligorić.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da su željeznice važan sistem, ali da ovim zakonom ne mogu biti riješeni problemi.

"Problem je što sada želite da formirate dvije firme u okviru željeznica. Јedno preduzeće bi bilo nadležno za infrastrukturu, a drugo bi bilo operater, što je nedopustivo", tvrdi Krsmanović i naglašava da "Željeznice" moraju postati respektabilna firma.

Prijedlogom zakona o željeznicama Republike Srpske predviđeno je da sva željeznička infrastruktura bude upisana kao dobro u opštoj upotrebi, svojini i posjedu Republike Srpske.

12.55 Prijedlogom zakona o željeznicama Republike Srpske predviđeno je da sva željeznička infrastruktura bude upisana kao dobro u opštoj upotrebi, svojini i posjedu Republike Srpske.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je navedenim prijedlogom zakona definisano da preduzeće "Željeznice Republike Srpske" upravljač infrastrukture.

"Na ovaj način biće pojednostavljene procedure dobijanja saglasnosti za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture, omogućena veća kontrola utrošenih sredstava i kvalitet izvođenja neophodnih radova", rekao je Trninić u Narodnoj skupštini Srpske obrazlažući Prijedlog zakona o željeznicama Republike Srpske.

On je naglasio da su "Željeznicama" data prava i obaveze, kao jedinom upravljaču infrastrukture u Republici Srpskoj, da brinu o infrastrukturi i odvijanju bezbjednog i neprekidnog željezničkog saobraćaja.

"Ovakvim rješenjem nastojalo se zaštititi ovo preduzeće i pomoći da, neopterećeno velikim kreditnim zaduženjima za izgradnju i remont infrastrukture, postigne finansijsku konsolidaciju", dodao je Trninić.

On kaže da su "Željeznice", kao jedino željezničko preduzeće u Srpskoj, spremne da krenu u postupak restrukturisanja, da bi postigle finansijsku stabilnost i počele da zauzimaju mjesto u mreži evropskih željeznica.

Trninić je naglasio da se kao ključni faktori uspjeha u djelatnosti nameću restrukturisanje društva na optimalan broj zaposlenih radnika, kao i podizanje kapaciteta operatera na veći nivo opremljenosti.

12.45 Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano uvođenje male mature u pisanoj formi, nakon završenog devetog razreda, čija će eksperimentalna primjena početi od školske 2017/2018. godine.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je u završnoj riječi da u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj nema diskriminacije, a što potvrđuju brojne ranije sudske presude.

"Iz sprovedenih dokaza proizilazi da u obrazovanju Republike Srpske nema diskriminacije po osnovu rase, religije, jezika i drugoga", istakla je Ćućićeva.

Ćućićeva smatra da bi bilo nepravilno zamijeniti termin "jezik bošnjačkog naroda" sa riječima "bosanski jezik".

"Državljani BiH su, osim Bošnjaka, i Hrvati i Srbi, Јevreji i Romi, koji govore svoje nacionalne jezike. Zato je ispravno reći jedino bošnjački jezik jer je on jezik samo Bošnjaka", zaključila je Ćućićeva.

11.50 Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijela Mrda smatra da u Republici Srpskoj treba više raditi na stručnom usavršavanju nastavnika u osnovnim školama.

"Potrebno je raditi više na stručnom usavršavanju nastavnih kadrova, posebno mladih nastavnika na fakultetima za pripremnu nastavu", istakla je Mrda tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.Samostalni poslanik Ilija Stevančević smatra da bi članovima Školskog odbora, koji nisu nigdje zaposleni potrebno omogućiti određenu naknadu iz republičkog ili budžeta lokalnih zajednica.

Poslanik SDS-a Davor Šešić složio se za potrebu stručnog usavršavanja nastavnika, ali smatra da je potrebno raditi i na podizanju kvaliteta nastave.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović smatra da neki jezik proizilazi iz etničke pripadnosti, a ne iz geografije.

"Priča o bosanskom jeziku je vezana za geografiju. Ako mi živimo u BiH onda bi trebalo da imamo i hercegovački jezik", kaže Davidović.

Davidović je rekao da se ne slaže sa idejama uvođenja privatnih škola u osnovnom obrazovanju.

Poslanik Stranke Napredna Srpska Goran Đorđić smatra da bi Republika Srpska preuzimanjem nastavnog plana i programa Srbije rješila mnogo problema, posebno za jezike drugih naroda.

Poslanik PDP-a Milan Švraka smatra da nije dobro da ministar imenuje direktore u osnovnim školama, već da to i dalje treba da rade školski odbori uz saglasnost ministra.

Švraka smatra da je suvišna odredba o uvođenju male mature, jer je to dodatno opterećenje za učenike, ističući da ako se mala matura i uvodi da to bude eksperimentalno.

Predloženim zakonskim rješenjem treba da se podstakne cjeloviti intelektualni, moralni, fizički i socijalni razvoj učenika, a kao osnovnu razliku u odnosu na Nacrt iz resornog ministarstvu, ističu vaspitnu ulogu škole.

Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o Željeznicama Republike Srpske, o hrani, o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti, o izmjenama i dopunama Zakna o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Narodna skupština razmatraće Nacrt krivičnog zakonika, kao i nacrte zakona o vještacima Republike Srpske, o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Narodna skupština Republike Srpske, tokom jučerašnje rasprave o Izvještaju republičke komisije o rezultatu referenduma utvrdila je da je referendum uspješno sproveden u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

Ovaj izvještaj upućen je u Parlament, nakon što je Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo da je u postupcima donošenja post-referendumskih odluka, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Poslanici koalicije Domovina napustili su skupštinsku salu zbog, kako su rekli, nepoštovanja odluke.