latinica  ћирилица
11/02/2017 |  11:16 | Autor: RTRS

Na Novom Zelandu bitka za spas kitova (VIDEO)

Na stotine spasilaca iz cijelog svijeta vode bitku za život nasukanih kitova na Јužnom ostrvu u Fervel Spitu, gdje se nasukalo više od 400 kitova, od kojih je više od 300 već uginulo.
Na Novom Zelandu bitka za spas kitova - Foto: TANЈUG
Na Novom Zelandu bitka za spas kitovaFoto: TANЈUG

Volonteri su jutros uspjeli da vrate oko pedeset kitova u more, a još stotinak njih se nalazi na obali i život im je ugrožen, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako su iz odjeljenja za konzervaciju uočili kitove na obali u četvrtak uveče, zvaničnici su odlučili da počnu operaciju spasavanja tek sljedećeg jutra, da ne bi došlo do nezgoda tokom noći.

Volonteri veterinari hlade i umiruju kitove, dok naučnici pokušavaju da objasne kako je došlo do njihovog nasukavanja.

Ponekada se dogodi da stari ili bolesni kit zaluta na plažu, a tada drugi dobiju njegov signal, te krenu za njim.

Regionalni menadžer uprave Endrju Lamejson rekao je da je sa 416 jedinki to jedno od najvećih grupnih nasukavanja zabilježenih na Novom Zelandu.

Ta zemlja ima jednu od najviših stopa nasukavanja na svijetu, pa svake godine na plažama Novog Zelanda završi oko 300 delfina i kitova.

Najveća nesreća nasukavanja kitova na Novom Zelandu dogodila se 1985. godine, kada se 450 kitova nasukalo na Oklandu.

Mnoga nasukavanja dešavaju se upravo na Fervel Spitu, a stručnjaci smatraju da je razlog plitka voda koja zbunjuje morske sisare i ograničava njihovu sposobnost navigacije.

Јedan od spasilaca Deni Glover objasnio je, u izjavi za Bi-Bi-Si, da je to mjesto „zamka za kitove“, zbog neobične pojave prodiranja plima i do pet kilometara u obalu, ali sa dubinom od samo tri metra.

U februaru 2015. godine se na istoj lokaciji nasukalo 200 kitova, od kojih je polovina uginula.

Izvor: TANЈUG