latinica  ћирилица
11/02/2017 |  12:13 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Trebinje: Izvedena predstava "Sedam" (VIDEO)

Simpozijum "Teologija u javnoj sferi", završava se večeras, predavanjem na temu "Pravoslavlje i moderno doba".
Trebinje: Izvedena predstava "Sedam" - Foto: RTRS
Trebinje: Izvedena predstava "Sedam"Foto: RTRS

Sinoć je u trebinjskom Kulturnom centru, izvedena predstava "Sedam", Međureligijskog vijeća BiH. Predstava , kroz sedam istinitih priča, govori o nasilju nad ženama sa porukom da diskriminacija i zlostavljanje žena, nemaju temelj ni u jednoj religiji.

Sedam istinitih priča- od Avganistana, Rusije, Kambodže, Irske, Pakistana, sedam svjedočenja žena koje su mijenjale svijet, boreći se protiv nasilja, i za prava žena u svojim sredinama. Tekstove, o njihovim iskustvima i potresnim sudbinama, govorile su članice mreže Međureligijskog vijeća u BiH,prenoseći poruku da je religija protiv nasilja.

"Govorim priču o Muhtar Mai iz Pakistana, koja je doživjela različite vrste nasilja, ona je izrasla kao nepismena djevojčica u lidericu u svom društvu. Nasilje nije ukorijenjeno u vjerama, sve vjere govore o miru i poštovanju žena", rekla je direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Islamska zajednica BiH DŽevada Muško.

"Koncept projekta je da žene vjernice iz Međureligijskog vijeća iz naše mreže govore tekstove, iz Islamske zajednice, Rimokatoličke crkve, Pravoslavne crkve, Јevrejske zajednice, i poručju da je religija protiv nasilja nad ženama", istakla je stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću, Olivera Јovanović. 

Predstava je izvođena širom BiH i predstavlja, tvrde učesnice, pravi vid međureligijske saradnje i iskrenog zbližavanja vjernika, što je od velike važnosti za izgradnju bolje budućnosti.