latinica  ћирилица
11/02/2017 |  20:52 | Autor: RTRS

Dačić: Besmislene izjave Haradinaja, očekujemo izručenje

Potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je suvišno komentarisati besmislene izjave Ramuša Haradinaja koji je osumnjičen za najteže ratne zločine. Beograd očekuje da on bude izručen Srbiji po potjernici naših pravosudnih organa, dodao je Dačić.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

"Izručenje Haradinaja je ujedno i novi test za Evropu i za pravosudni sistem Francuske. Јer, do sada, niko od albanskih terorista nije odgovarao ni u Haškom tribunalu, a mnogi svjedoci protiv njih masovno su nestajali", rekao je Dačić za Sputnjik povodom izjave Haradinaja da bi Priština trebalo da podigne potjernicu za njim, kao i za premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šef diplomatije smatra da je od nove Haradinajeve izjave "opasnija ona koju je izrekao prije par dana, kada je zaprijetio da će Srbija proći kao 1999. godine.

"Znači, Haradinaj otvoreno prijeti novim ratom pred očima cjelokupne Evrope", zaključio je Dačić.

Ramuš Haradinaj, lider bivše OVK, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine, izjavio je da bi Priština trebalo da uvede recipročne mjere Beogradu kada su u pitanju potjernice.

"Oni imaju potjernice, pa bi trebalo i mi. Vučić ispunjava kriterijume da se za njim izda potjernica. Dačić, takođe", rekao je Haradinaj, prenio je prištinski RTV21.

Izvor: RTS