latinica  ћирилица
12/02/2017 |  10:10 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

"Revizija tužbe protiv Srbije uticaće i na unutrašnje prilike u BiH"

Potpredsjednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović izjavio je da očekuje da će doći do pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije i da će to destabilizovati odnose između Beograda i Sarajeva, ali i uticati na unutrašnje prilike u BiH.
Dragan Đukanović - Foto: RTS
Dragan ĐukanovićFoto: RTS

"Mislim da će revizija destabilizovati odnose Beograda i Sarajeva. Neće doprineti boljoj poziciji bošnjačke političke strane, ali će dodatno uzdrmati odnose sa Beogradom. Očekujem da utiče i na unutrašnje prilike u BiH, imajući u vidu mišljenja /članova Predsjedništva BiH/ Mladena Ivanića i Dragana Čovića koji su rekli da neće dati saglasnost da se krene u postupak revizije tužbe BiH", rekao je Đukanović za Radio-televiziju Srbije.

On je ocijenio da bi pokretanje revizije vratilo BiH deceniju unazad i da bi to dodatno uticalo na političke prilike u zemlji.

"Revizija dovodi do stalnih trvenja između bošnjačke, srpske i hrvatske elite i neće doprineti evropskoj perspektivi", rekao je Đukanović.

On je istakao da ne vidi nove činjenice koje suštinski utiču na presudu i zaključio da je pokretanje revizije više rezultat uticaja određenih bošnjačkih političkih krugova oko akcije da učvrsti vlastitu poziciju u bošnjačkom biračkom tijelu.

Đukanović je zaključio da svaka činjenica i akt na Balkanu izaziva dalekosežne posljedice na bilateralne odnose.

Izvor: SRNA