latinica  ћирилица
12/02/2017 |  13:43 | Autor: RTRS

Đurić: Beograd još čeka prvi iskren znak konstruktivnosti Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Beograd i dalje čeka da vidi prvi iskren znak konstruktivnosti i dobre volje Prištine u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština /ZSO/, koja je nužan preduslov za uspješan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je poručio da će, dok god se to ne dogodi, ostati utisak da u Prištini nema spremnosti da se situacija na terenu popravi, a odnosi sa Beogradom normalizuju.

"Formiranje ZSO nije bilo čime uslovljeno i eksplicitno je definisano sporazumima postignutim na najvišem nivou između dve strane i nema potrebe da bilo ko izmišlja procedure i način za osnivanje ZSO niti da traži posebne sastanke sa srpskim predstavnicima na tu temu", rekao je Đurić za Radio Beograd.

On je povodom najnovijih uslovljavanja Prištine u vezi sa formiranjem ZSO istakao da Srbima na Kosovu i Metohiji nije potrebno tutorstvo već podrška i Beograda i Prištine.

Đurić je ocijenio kao neprimjereno nastojanje političara u Prištini da se pokažu kao pokrovitelji ili nekakvi osnivači ZSO i objasnio da je to suprotno i sporazumima i političkoj volji Beograda i Srba sa Kosova i Metohije.

"Mi ne prihvatamo da Beograd bude, protivno interesima Srba na Kosmetu i čitave Srbije, isključen iz osnivanja ZSO, a da odgovornost za osnivanje ZSO preuzmu albanski političari. Odgovornost za osnivanje ZSO je prevashodno na Srbima sa Kosova i Metohije", poručio je Đurić.

On je rekao da se dijalog sa Prištinom nalazi pod velikim pritiskom onoga što se dešavalo prethodnih sedmica i objasnio da je principijelna pozicija Beograda da ne želi da učestvuje u dijalogu u kojem je nasilje opcija.

Izvor: SRNA