latinica  ћирилица
12/02/2017 |  15:31 ⇒ 13/02/2017 | 09:32 | Autor: RTRS

Dačić: Obaveza svih jeste da reaguju na rehabilitaciju zločina (VIDEO)

Osvrćući se se na odnose Srbije i Hrvatske šef srpske diplomatije je poručio da je Srbija za dijalog sa Hrvatskom ali da Hrvatska ne treba da očekuje da će u Srbiji aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, ministar spoljnih poslova ističe da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH", rekao je Dačić i dodao da Hrvatska može da "podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka Srbiju ne teraju da tome aplaudira".

Dačić ističe da je Srbija pružila ruku i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

Navodi da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Јevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

"Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine", dodaje šef srpske diplomatije, koji se u obraćanju na konferenciji za novinare pozivao na istorijske činjenice o Stepincu i NDH.

Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasjedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca.

"Haradinaj može i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac"

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja šef srpske diplomatije je naveo da Haradinaj može i da bude pušten, ali da je ratni zločinac.

"Ramušu Haradinaju ne sudi se kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo", izjavio je Dačić.

Naveo je da mnogi iz odbrane Haradinaja pokušavaju da predstave da je slučaj protiv njega politički što, kako je naglasio, nije tačno.

Priče o tome da Srbija zloupotrebljava članstvo u Interpolu ministar spoljnih poslova je nazvao smiješnim.

Ramuša Haradinaja, lidera bivše OVK Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

Ramuš Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje o čemu će odluku saopštiti apelacioni sud u Kolmaru 2. marta.

"Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244"

Povodom izjave predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da hitno treba da se donese odluka o formiranju oružanih snaga Kosova, šef srpske diplomatije je istakao da je to neprihvatljivo.

"Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244. Јedine oružane snage na Kosmetu mogu da budu Kfor, nikakve druge", rekao je Dačić.

On je istakao da su stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU, da je to za Srbiju neprihvatljivo.

"U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova, tada stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu da dolaze na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi, bez saglasnosti Kfora", rekao je Dačić i dodao da Srbi sigurno neće glasati za formiranje kosovske vojske, jer bi to bio faktor dalje nestabilnosti.

 

"Od Vučića očekujem racionalnu odluku o kandidaturi"

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da postoje svi uslovi za pobjedu u prvom krugu ako predsjednički kandidat bude Aleksandar Vučić.

Navodi da ne zna da li je bilo sastanaka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića i da čeka sastanak sa premijerom.

"Iznio sam svoj stav i ostajem pri tome. Јedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbjeđuje sigurnu pobjedu u prvom krugu", rekao je potpredsjednik Vlade.

"Aleksandra Vučića pozivam da donese racionalnu odluku koja će donijeti pobjedu, a već sam rekao šta je šifra za pobjedu - Vučić plus Dačić jednako pobjeda u prvom krugu", napomenuo je lider socijalista.

Odgovarajući na pitanje zašto je Tomislav Nikolić za njega neprihvatljiv kao predsjednički kandidat, Dačić je upitao zašto bi se išlo u drugi krug ako Vučić može da pobijedi u prvom.

"Ovde nije riječ o emocijama, riječ je o politici", istakao je Dačić i naveo da hoće pobjedu na tim izborima, a ne da izgubi zbog toga što neko ima ambiciju koja nije realna.

Naveo je i da Nikolić može da se kandiduje i bez podrške SNS-a, ali da će SPS podržati Vučića kao kandidata.

"Na njima je da se dogovore. Ako je kandidat Vučić, podržaćemo ga, ako je neko drugi, ja sam kandidat za predsjednika Srbije, a onda ćemo vidjeti ko će koga podržati u drugom krugu", rekao je Dačić.

Izvor: RTS