latinica  ћирилица
12/02/2017 |  20:54 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Svečana akademija srpskog sabor "Zavetnici"

Srpski sabor "Zavetnici" danas su svečanom akademijom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu obilježili pet godina postojanja i najavili nastavak politike suverene i slobodne Srbije, a Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu poslali poruke podrške u očuvanju i jačanju institucija Srpske.
Beograd - Zavetnici - svečana akademija - Foto: SRNA
Beograd - Zavetnici - svečana akademijaFoto: SRNA


Predsjednik "Zavetnika" Stefan Stamenkovski poručio je da će ova organizacija nastaviti svoju politiku suverene i slobodne Srbije i intenzivno se baviti temama od vitalnih državnih i nacionalnih srpskih interesa.

"Rezultati koje smo do sada imali - omasovljavanje članstva, kao i izborni rezultati i sve ono što svakodnevno radimo na jačanju međunarodnih kontakata, pokazali su da je to jedina ispravna politika koju Srbija treba da vodi. Sva važna državna nacionalna pitanja pravovremeno smo detektovali i ponudili adekvatna rešenja", rekao je Stamenkovski na delegatskoj skupštini koja je prethodila svečanoj akademiji.

On je istakao da aktuelno državno rukovodstvo u Srbiji "mora da pruži apsolutnu podršku državnom rukovodstvu Republike Srpske i predsjedniku Miloradu Dodiku, koji je pokazao na koji način se vodi država i kako se čuvaju njene ingerencije".

"Smatramo da u budućem periodu svi građani Srbije treba maksimalno da se aktiviraju u smislu podrške Republici Srpskoj, a građani Republike Srpske da ostanu stameni i ponosni kao što su i do sada bili i da nastave da čuvaju najponosniji bastion srpstva", rekao je Stamenkovski.

Član Predsjedništva "Zavetnika" Milica Đurđević rekla je da se u radu ove organizacije nalazi "kosovski fundament" koji danas podrazumijeva prije svega slobodnu i suverenu Srbiju, ali i obnovu svih njenih vrijednosti i obnovu državotvorne ideje.

Ona je naglasila da je "Zavetnike" u dosadašnjem djelovanju krasilo to što nikada nisu dijelili Srbe zapadno i istočno od Drine.

"Republika Srpska je za nas podjednako važna kao i Srbija i zbog toga smo se u svim našim aktivnostima uvek trudili da pružimo podršku kada je ona bila neophodna. Mislim na podršku koju smo vodili kroz kampanju `Sačuvajmo Republiku Srpsku`, na našu podršku referendumu u Republici Srspkoj, ali i na svim ključnim pitanjima koja su `Zavetnici` otvarali kada se Republici Srpskoj spremala obojena revolucija", rekla je Đurđevićeva.

Ona je poručila da će koncept "Zavetnika" biti i u budućnosti rad na tome da se stvore uslovi za jedinstvo srpskog naroda i otvaranje pitanja jedinstvene države.

"Smatramo da su svi ozbiljni narodi ta svoja nacionalna pitanja već rešili i da nema nijednog razloga da Srbi to svoje istorijsko pravo ne ostvare. Srpski interesi nemaju alternativu, a suverenizam novi politički pravac", rekla je Đurđevićeva.

Ona je istakla da su "Zavetnici" danas najjača vanparlamentarna politička organizacija u Srbiji i da se nadaju da će na narednim izborima dobiti svoje predstavnike u institucijama države Srbije.

Član Glavnog odbora "Zavetnika" iz Republike Srpske Nikola Vujičić poručio je da "Zavetnici" daju punu podršku sadašnjim vlastima u Republici Srpskoj u radu koji sprovode na očuvanju i jačanju institucija Republike Srpske.

"Zavetnici" kao pokret koji raste i jača u svim srpskim zemljama - u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, biće posvećeni očuvanju i jačanju institucija Republike Srpske u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Vujičić.

Svečanoj akademiji koja je uslijedila poslije radnog dijela u kome je učestvovalo više od 500 delegata iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore, prisustvovali su predstavnici Ruske Federacije, Kine i Sirije, delegacije predstavnika opozicionih partija u Crnoj Gori, kao i Srpske partije u Hrvatskoj i članovi "Zavetnika" iz dijaspore.

Srpski sabor "Zavetnici" je politička organizacija zvanično formirana na Sretenje, 15. februara 2012. godine u toku okupljanja na barikadama na Kosovu i Metohiji i pružanja podrške srpskom narodu da odbrani svoja ognjišta,i ne dozvoli uspostavljanje granice između Srbije i njene južne pokrajine.

Zbog okolnosti u kojima je pokret nastao odabrano je ime "Zavetnici" prema Kosovskom Zavjetu.

Izvor: Srna