latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:43 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Ristović: Od naredne školske godine udžbenici engleskog jezika domaćeg izdavača

Od naredne školske godine na katalogu obaveznih udžbenika za engleski jezik u školama u Republici Srpskoj biće samo udžbenici domaćeg izdavača.
Udžbenici engleskog jezika - Foto: RTRS
Udžbenici engleskog jezikaFoto: RTRS


 
"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prihvatilo je našu inicijativu kada je riječ o povlačenju iz prodaje inostranih udžbeničkih kompleta za engleski jezik od trećeg do devetog razreda.

U katalogu udžbenika za narednu školsku godinu na spisku obaveznih udžbenika biće uvršteni samo udžbenici ЈP `Zavod za udžbenike i nastavna sredstva` a.d. Istočno Novo Sarajevo, što je u potpunosti u skladu sa Zakonom o izdavaštvu", ističe za Srnu direktor Zavoda Rade Ristović.

On naglašava da će od 2017/2018. školske godine đaci u osnovnim školama Srpske koristiti isključivo Zavodove udžbenike, koji su u potpunosti usaglašeni sa planom i programom.

"Vjerujemo da će ova vijest obradovati i mnoge roditelje, jer su ovi udžbenici, kada je riječ o cijeni, za oko 30 odsto povoljniji od inostranih", pojašnjava Ristović.

On ističe da je ovaj udžbenik engleskog jezika potupno usklađen sa Zakonom, a značajna prednost su i pojmovi koji se nalaze u samim udžbenicima, a koji su prilagođeni djeci u smislu geografskih i kulturoloških odrednica.

"Ako na ovu odluku gledamo sa poslovne i ekonomske strane, onda je svakako riječ o uvećanju realnih prihoda ovog javnog preduzeća za oko deset odsto, a samim tim značajna sredstva u vidu prihoda od poreza i doprinosa zadržaće se na našim prostorima", precizira Ristović.

Prema njegovim riječima, ovi udžbenici dobili su najviše ocjene struke kada je riječ o recenzijama.

Ristović pojašnjava da su sve komentare i sugestije dostavili autorima, a u narednom periodu će sve prijedloge za kvalitetnijim sadržajima uputiti prema Republičkom pedagoškom zavodu i Ministarstvu prosvjete, kako bi kroz eventualne adaptacije i korekcije u narednim izdanjima dobili najbolje udžbenike.

On napominje da u svemu tome i jeste prednost ovih udžbenika, jer na osnovu saznanja iz prakse, odnosno na osnovu pokazatelja iz samog procesa izvođenja nastave, žele da unaprijede udžbenike, što do sad nije bio slučaj sa uvoznim, jer se dobijao gotov proizvod namijenjen širem tržištu.

Na pitanje Srne da li se nakon engleskog mogu očekivati udžbenici i za ostale strane jezike, Ristović navodi da je u toku konkurs za pribavljanje rukopisa za nove udžbenike među kojima su ruski i njemački jezik.

"Planiramo da ponovimo postupak - angažovaćemo domaće autore i recenzente i konsultovati naše nastavnike kako bismo dobili kvalitetne udžbenike", napominje on.

Ristović poziva sve potencijalne autore da više detalja o uslovima konkursa potraže na zvaničnoj internet stranici Zavoda i prijave se na konkurs za dostavljanje rukopisa udžbenika stranih jezika, koji će imati višestruki značaj kako za obrazovnu zajednicu, tako i za društvo uopšte.

Izvor: Srna