latinica  ћирилица
13/02/2017 |  15:45 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Šamac: Obilježen Dan boraca Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje za 448 poginulih branioca Srpske, u Šamcu su obilježeni Dan boraca Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka. Na akademiji su proglašeni pobjednici likovnog i literarnog konkursa koji je raspisala opštinska Boračka organizacija o temama slobode i patriotizma.
Šamac - Foto: RTRS
ŠamacFoto: RTRS

Obilježavanje Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu, poštovanje žrtava koje su pale u toj borbi i očuvanje Republike Srpske, poručeno je sa svečane akademije u Šamcu.

"Sjetimo se svih znanih i neznanih stradalnika i junaka. Našim sjećanjem iskazujemo im zahvalnost i produžujemo trajanje. Činimo to da bismo stvari postavili na pravo mjesto, jer u protivnom žrtve će biti uzaludne", istakao je na svečanoj akademiji Lazar Blagojević, predsjednik Boračke organizacije Šamac.

"Srpski narod Posavine i Šamca je pokazao jednu slobodarsku ideju i da je za nju spreman da da ogromne žrtve, svim žrtvama mi se danas klanjamo, poštujemo i cijenimo, a na generacijama koje dolaze je ozbiljan zadatak da sačuvam tradiciju i snagu srpskog naroda", rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa, koji je raspisala Opštinska boračka organizacija.

Mihajlo Bisić, pobjednik literarnog konkursa kaže da mu je nagrada značajna jer je dao svoj doprinos današnjem danu koji je za njega veoma veliki.

Proglašeni su i pobjednici šahovskog turnira upriličenog u čast Dana boraca.