latinica  ћирилица
13/02/2017 |  22:48 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Miltonu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Miltonu u Ontariju.
Patrijarh Irinej - Foto: SRNA
Patrijarh IrinejFoto: SRNA

Patrijarh je služio liturgiju uz sasluženje Njegovog preosveštenstva episkopa novogračaničkog Longina, istočnoameričkog Irineja i kanadskog Mitrofana, i više sveštenoslužitelja Eparhije kanadske.

Na bogosluženju je pjevao hor "Kir Stefan Srbin" iz Toronta, a molitveno učešće uzelo je više od 300 vjernika koji su stigli po velikom snijegu i opštem nevremenu, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Blagoslovivši slavski kolač, patrijarh srpski pozvao je sve vjernike Eparhije Kanade da se ugledaju na divne svetitelje Crkve Božije i da se, slijedeći njihove primjere, približavaju Bogu.

Pozdravljajući domaćina episkopa Mitrofana, patrijarh je naglasio da je Sveti arhijerejski Sabor poslao mudrog i iskusnog arhijereja da upravlja kormilom Crkve u najvećoj po teritoriji Eparhiji SPC i da ga izuzetno raduje što je veliki broj Srba okupljen oko svoje Crkve.

Patrijarh Irinej je posebno zahvalio Rebeki Ubavki Makdonald - velikom dobrotvoru SPC koja je nosilac ordena Svetog Save za svoje zasluge u renoviranju crkve Svetog arhangela Mihaila u Torontu, za sav njen trud i ljubav, ali i sredstva kojima je uložila sebe u obitelj miltonsku.

U saopštenju se navodi da je Makdonaldova finansirala obnovu manastirskog konaka i eparhijskih prostorija.

Banket priređen u čast slave i osvećenja obnovljenog konaka zapečaćen je riječima episkopa Mitrofana da treba dijeliti sve sa drugima.

- To je dato svima od Boga i imamo obavezu da to podelimo upravo onako kako Bog deli svoju ljubav svim ljudima - pojednako - dodao je vladika Mitrofan.

Makdonaldova, koja je, kako je rekla, vaspitavana u pravoslavnom domaćinstvu, gdje je njena majka gajila molitvu i aktivnu ljubav prema Crkvi, izrazila je zahvalnost episkopu Mitrofanu koji je proglasio za ktitorku manastira Milton.

Uz kumu ovogodišnje slave, mnogi pregaoci u renoviranju manastira koji su se posebno založili trudom odlikovani su arhijerejskim gramatama i zahvalnicama.

Kumstva sa iduću godinu primio se dugogodišnji predsjednik Crkveno-školske opštine Svetog Nikolaja u Hamiltonu Rajko Đurđević.

U nedjelju, 12. februara, na praznik Sveta Tri Јerarha, obilježena je slava pridvorne kapele Episkopske rezidencije u manastiru Miltonu.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej otputovao je u višednevnu arhipastirsku posjetu Eparhiji kanadskoj na poziv episkopa kanadskog Mitrofana.

Izvor: SRNA