latinica  ћирилица
14/02/2017 |  15:41 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Predati ključevi 21 stana predstavnicima 11 lokalnih zajednica u Srpskoj (VIDEO)

Predstavnicima 11 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj danas su predati ključevi 21 stana, koji će biti korišćeni za stambeno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe. Odlukom Vlade Srpske, pravo na upravljanje nad stambenim jedinicama sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske preneseno je na lokalne zajednice.
Stambeno zbrinjavanje - Foto: RTRS
Stambeno zbrinjavanjeFoto: RTRS

Prijedor je na upravljanje dobio četiri stambene jedinice, koje će biti date na korišćenje djeci bez roditeljskog staranja.

Za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba, grad na raspolaganju već ima 65 stanova.

"Nadamo se da će u prvoj fazi stan dobiti djeca bez staranja koja su izašla iz sistema socijalne zaštite i oni su poslednjih godina u porastu traženja stambenih jedinica", istakla je Ljiljana Babić, v.d. načelnika Odjeljena za društvene djelatnosti grada Prijedor.

Opštinama Šamac i Kozarska Dubica dodijeljen je po jedan stan, koji će biti od velikog značaja socijalno ugroženim osobama, poručuju predstavnici ovih lokalnih zajendica.

"Opština Dubica će na osnovu svojih kriterijuma preko centra za socijalni rad dodijeliti najugroženijoj porodici stan. Mi izražavamo zadovoljstvo, jer će na taj način biti zbrinuta jedna porodica", rekao je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

"Imamo kategorije djece koja izlaze iz domova kojima treba smještaj, a nemamo rješena njihova pitanja ili je u pitanju rješavanje smještaja lica koja su beskućnici ili porodice osoba koje su pretrpile nasilje", kaže Veljko Milkić, direktor Centra za socijalni rad Šamac.

U resornom ministarstvu ističu da se stambene jedinice neće moći otkupiti, niti koristiti u neke druge svrhe.

"Ono što je bitno istaći je da se korištenjem stambenih jedinica ne može preći u vlasništvo nekog korisnika ili da opština može raspodijeliti na neki drugi način, nego cijelo vrijeme stanovi ostaju korisnicima za ublažavanje socijalnih problema", kategorična je Branka Sladojević, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Privremeni smještaj korisnika u upražnjenim stanovima na korišćenje, opštine su dužne da izvrše na prijedlog nadležnog Centra za socijalni rad, a prioritet će imati djeca bez roditeljskog staranja koja izlaze iz sistema socijalne zaštite, žrtve nasilja u porodici, samci, beskućnici i starija lica bez porodične brige.