latinica  ћирилица
14/02/2017 |  20:34 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Bilja Krstić i "Bistrik" predstavili novi album

Bilja Krstić i ansambl "Bistrik" predstavili su danas na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu novi album "Svod" koji je za domaće tržište objavila kuća "Hi-Fi Music".
Biljana Krstić - Foto: TANЈUG
Biljana KrstićFoto: TANЈUG

Album sa 10 ljubavnih pjesama 6. januara prošle godine u Londonu je izdala kuća "Arc Music ", a Krstić kaže da svod može biti i nebeski i biserni, a njima je to "prelijepi biserni svod".

"Neke su ljubavne priče nježne i divne, neke su sjetne, a neke teške, ali ljubav je ključ života i nekako se nameće kao tema u svim pjesmama, pa i u tradicionalnim", istakla je ona.

Krstić je rekla da su mnogo ponosni, jer se album već našao na svjetskim plej listama, predstavljen je na Bi-Bi-Siju, u Melburnu, na preko 50 radio stanica već je imao premijeru.

Na albumu su radili tri godine, a Krstić objašnjava da je tako dugo pripreman zbog finansijskih problema.

"Јa sam brzo pronašla koje ću pjesme staviti na album i svaka pjesma je posvećena nekom. Gledala sam da napravim kolaž, da to bude lijepa šarenica, jedna mala rukovet, ima pjesama koje se pjevaju i kod nas i kod naših komšija", rekla je ona.

Prema njenim riječima, ''Kraj potoka bistre vode'' je sevdalinka, ali se dosta pjeva i u našoj zemlji.

"''Dimitrijo, sine Mitre'' je najljepša pesma iz Vranja, koju sam učila kada sam bila mala od Vasilije Radojčić, koju su moji roditelji voleli mnogo. Tu je i pjesma ''edi moma na visoko iz 1880. godine", ispričala je Krstić.

Muzički kritičar Peca Popović primijetio je da Bilja Krstić i "Bistrik" pronose emociju i interpretaciju sa ovih  prostora svijetomi to u vremenu kada više znamo o pjevačicama iz rijaliti programa i o njihovoj seksulanosti nego o glasu i interpretaciji.

Album "Svod" je , prema njegovim riječima, zasnovan na tradiciji, moralu, ljubavi i umjetnosti.

Bilja Krstić i ansambl "Bistrik" su danas na sceni "Raša Plaović" izveli pjesme "Kraj potoka bistre vode", "Smilj, Smiljana", "Svu noć mi bilbil prepeva", "Dimitrijo, sine Mitre", a 25. februara u Skoplju počinju turneju na kojoj će promovisati "Svod".

Prošle godine Krstić je proslavila 40 godina karijere i 15 godina ansambla "Bistrik".

Izvor: Glas Srpske