latinica  ћирилица
15/02/2017 |  12:29 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Incidenti u holu skupštine Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Skupština Crne Gore ukinula je danas imunitet poslanicima opozicionog Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, koje je Specijalno državno tužilaštvo osumnjičilo da su članovi kriminalne organizacije koja je pripremala teroristički napad.
Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću, DF se okupio ispred parlamenta - Foto: nezavisne novine
Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću, DF se okupio ispred parlamentaFoto: nezavisne novine

Crnogorski parlament na današnjoj vanrednoj sjednici dao je odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanja pritvora poslanicima Mandiću i Kneževiću.

Za ukidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta glasalo je 42 poslanika vladajuće crnogorske koalicije, dok sjednici nije prisustvovalo 39 poslanika opozicije, koja bojkotuje rad parlamenta.

Zahtjev za ukidanje imuniteta parlamentu je uputilo Specijalno državno tužilaštvo, koje je osumnjičilo Mandića i Kneževića za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog podstrekavanjem, a sa ciljem vršenja krivičnog djela terorizma.

Prema navodima Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem vršenja terorizma i drugih krivičnih djela.

U toku sjednice ispred Skupštine Crne Gore su se okupile pristalice opozicije i lideri opozicionih stranaka da bi dali podršku Mandiću i Kneževiću.

Oni su uvredljivim povicima dočekali poslanike vladajuće koalicije na ulazu u parlament, prenijela je RTCG. Inače, opozicija bojkotuje rad parlamenta od vanrednih parlamentarnih izbora, 16. oktoba prošle godine.

Pristalice Demokratskog fronta poslije su se mirno razišle.

Obraćajući se okupljenima, Mandić i Knežević su naglasili da neće stati u borbi za oslobađanje Crne Gore i njenih građana od vlasti Mila Đukanovića.

Mandić: Đukanović pokušava da zaplaši crnogorske građane

Lider Demokratskog fronta /DF/ Andrija Mandić ocijenio je da, napadom na njega i Milana Kneževića, bivši crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista /DPS/ Milo Đukanović pokušava da zaplaši crnogorske građane.
Mandić je ispred zgrade Skupštine Crne Gore, gdje su se okupile pristalice DF-a i predstavnici opozicije, rekao da je sve što se dešava osmislio Đukanović.

"On nama ne može ništa! On ne može da nas zaplaši!", poručio je Mandić, kojem je zajedno sa Kneževićem, Skupština Crne Gore danas ukinula poslanički imunitet jer ih je Specijalno državno tužilaštvo osumnjičilo da su članovi kriminalne organizacije koja je pripremala teroristički napad.

On je istakao da je napad na DF,ipak, imao pozitivan odjek jer je opozicija pronašla zajednički jezik i način za novi početak.

"Najveća snaga leži u jedinstvu opozicije i za nju će DF još snažnije da se zalaže", kaže Mandić i dodaje da će to objedinjavanje ubrzati pad vlasti.

Mandić i Knežević čekaće u poslaničkom klubu u zgradi parlamenta sve buduće odluke vlasti.

Mandić je rekao na konferenciji za novinare u parlamentu da će čekati hapšenje u zgradi Skupštine Crne Gore.

On je pozvao građane da ne prave incidente.

Knežević je naglasio da su on i Mandić "danas najslobodniji i najčasniji ljudi jer su odlučili da se suprotstave diktatoru".

"Nema te sile, ukidanja imuniteta i pritvora, koji nas može zaustaviti u borbi koju smo počeli u septembru prošle godine. Nećemo se zaustaviti dok ne oslobodimo Crnu Goru", poručio je Knežević.

Portal CdM prenosi da je u Podgorici vidljivo povećano prisustvo pripadnika policije, posebno u centru i oko Skupštine, gdje su još juče postavljene zaštitne ograde. Policija je, kako se navodi, pretraživala I salu u kojoj se održava zasjedanje.

Incidenti u holu skupštine Crne Gore: Ološi, udbaši, lopovi

U holu crnogorske skupštine došlo je do incidenta kada su poslanici Demokratskog fronta po ulasku u zgradu krenuli ka poslanicima vladajuće DPS.

Oni su uz uvrede i povike "ološi", "udbaši", "lopovi", guranje i poruke da će "zajedno sa Đukanovićem u zatvor" prošli kroz hol ka sali, a na samom ulazu u nju je bilo i malog koškanja.

Došlo je i do guranja između poslanika DF-a i obezbjeđenja i policije, a odgurivani su i novinari.

Izvor: SRNA, RTCG, AA/ Tanjug