latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:41 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Odbačena apelacija Komisije za sprovođenje referenduma

Veliko vijeće Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu odbacilo je kao neosnovanu apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije, kojom je osporeno pravo na Centralni birački spisak, potvrdio je za Radio Republike Srpske registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Republika Srpska je, nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak, uz pomoć MUP-a Republike Srpske i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Apelacija je podnesena zbog odluke CIK- a i Suda BiH koji nisu dozvolili da se dostavi centralni birački spisak ovoj komisiji kako bi se proveo referendum o Danu Republike Srpske koji je održan 25.septembra prošle godine.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer žalilac, Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom Ustavnom sudu BiH pokušale su biti objašnjene nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

"Ono što je paradoks i zbog čega idemo sa apelacijom - Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva", pojasnio je tada Karan.

Izvor: RTRS/SRNA