latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:23 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Dobojlije ogorčene svjedočenjem gradonačelnika Petrovića (VIDEO)

Građani Doboja ogorčeni su svjedočenjem gradonačelnika Obrena Petrovića pred Sudom BiH protiv sopstvenog naroda. Petrović je juče svjedočio u predmetu Ninković i drugi, a kao svjedok tužilaštva, optužio je Srbe za ratne zločine u ovom gradu, bivše čelnike SDS-a, stranke kojom on danas rukovodi u Doboju.
Obren Petrović - Foto: RTRS
Obren PetrovićFoto: RTRS

Prvo pojavljivanje i svjedočenje Obrena Petrovića na Sudu BiH stanovnici Doboja pratili su s velikim zanimanjem. Odgovornost za zločine u ovom gradu pripisao je Srbima koji su u ratno vrijeme bili na raznim funkcijama.

Građani Doboja ističu da je sramotno njegovo svjedočenje jer, kako kažu, Petrović je bio načelnik policije kada se najviše ubijalo. Na Petrovićevo svjedočenje reagovali su i Veterani Srpske.

"Svjedočenje Obrena Petrovića u Sarajevu pokazuje da je zarad zrna vlasti spreman pljuvati po svima samo da bi zaštitio sebe. Mi, `Veterani Republike Srpske` nemamo s Obrenom Petrovićem nikakve kontakte, ali se spremamo da mu zakucamo na vrata Grada i da ga upitamo da li je Grad Doboj njegovo vlasništvo u kojem on može unedogled da pljuje i ponižava poginule i preživjele najbolje sinove otadžbine", stoji u saopštenju ove organizacije.

Da li Petrović osjeća odgovornost za ratne događaje u kojima je bio akter kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Doboj, pitanje je na koje će javnosti kad tad morati da odgovori. Јuče nije, jer je krupnim koracima pobjegao ispred foto reportera.

Uloga svjedoka tužilaštva prije Petrovića nuđena je, saznajemo, jednom od optuženih iz ovog predmeta, ali je on to odbio. Petrović nije, ali je, kako piše u zapisnicima sa sva četiri svjedočenja pred tužilaštvom, u zamjenu za to tražio imunitet.

"To je ono što ćemo takođe da raščistimo tokom unakrsnog ispitivanja - da li je on pod imunitetom ili nije, da li je odustao od svog zahtjeva ili je jednostavno njegov zahtjev prenebregnut ", istakao je Miodrag Stojanović, branilac Andrije Bjeloševića.

Za desetak dana predstoji nastavak direktnog ispitivanja, a potom i unakrsno ispitivanje odbrane optuženih. Njihovi aduti su u autentičnim dokumentima i događajima koji, kako tvrde, ne mogu da se podvedu pod krivična djela.