latinica  ћирилица
16/02/2017 |  12:00 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Hladna zima uništila pčelinja društva i na području Brčkog (VIDEO)

Hladna zima uništila je pčelinja društva i na području Brčkog. Procjenjuje se da ih je od 11 hiljada, 4 hiljade nestalo ili uginulo. Razlog su i nepažnja, i minusi.
Pčelarstvo - Foto: RTRS
PčelarstvoFoto: RTRS

U 27 godina pčelarenja Spasoju Јeftiću nikada, kaže, nije bilo gore. Zadesilo ga je nešto neobjašnjivo. Košnice su mu potpuno ispražnjene, i nikakvog traga pčelama nema. Krađa je, kaže, isključena!

- Od 57 društava nema ni jedne, bile su super, dimio sam, hranio, sve sam preduzeo, 27 godina se bavim pčelama, znam sve o njima, ne može čojvek znati sve, ali ovo je nemoguće, priča Spasoje.

U pčelinjaku Nikole Kerezovića situacija ni izbliza nije kao što je u prethodnom. Kaže da je od 115 društava, 15 uginulo, i to, ne samo zbog hladnoće, već i zbog samih pčelara. Pčele nisu bile pripremljene za zimu, varoa nije ostranjena, a zbog niskih temperatura u mnogim pčelinjacima, nestalo je i hrane.

U nekim brčanskim pčelinjacima, zime kao da i nije bilo. Ni jedno od 560 društava Milorada Vukovića nije stradalo jer, kaže, primjenjuje sve mjere koje zahtjeva nauka i iskustvo. Pečlari su morali biti oprezniji!

Pčelari u Brčkom formiraće internu kontrolu i analizirati stanje u pčelinjacima, u kojima ima oko 11 hiljada društava. Već sada procjenjuju da su gubici ogromni.

- Da ne pretjeramo,mislim da ćemo mi imati najmanje 30 odsto gubitaka, na području distrikta Brčko, ističe Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara Matica, Brčko. 

 Iako im je teško, pčerali se ne predaju. Teško im je ali kažu, idu naprijed pčelar jednom - uvijek pčelar, pričaju naši sagovornici.

Pčelari će o ovome obevijestiti Vladu Distrikta, od čije dobre volje zavisi hoće li, i na koji nači, biti obeštećeni?