latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:32 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Doboj: Zaposleni u Domu zdravlja strahuju za otpuštanjem radnika (VIDEO)

Zaposleni u Domu zdravlja u Doboju strahuju da bi moglo doći do otpuštanja viška radnika. Taj broj još se ne zna, a sve zavisi od ugovora koji će imati sa Fondom zdravstvenog osiguranja.
Doboj - Dom zdravlja - Foto: RTRS
Doboj - Dom zdravljaFoto: RTRS

U posljednjih pet godina Dom zdravlja u Doboju napustilo je 20 ljekara, uglavnom specijalista porodične medicine.

Većina ih je otišla u privatni sektor i za sobom povukla i pacijente, ali ne i njihove timove.

Na taj način umanjuju se i sredstva u Fondu zdravstva, čime se stvara višak zaposlenih, uglavnom sestara i tehničara, žale su u Domu zdravlja.

Radoslav Nikolić, v.d. direktora Doma zdravlja Doboj kaže da je zbog toga 30 do 40 radnika u Domu zdravlja višak, i da je manjak sredstava do prošle godine uspio da se kompenzuje.

Mnogi su u strahu da bi višak radnika mogao biti i duplo veći, jer neke od usluga koje pruža Dom zdravlja fond ne prepoznaje, kao što ovdje navode, mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti. Prvi alarm uključili su sindikati.

"Nema viška zdravstvenih radnika nego dokumentni normativi vezano za naš rad nisu usaglašeni sa brojem stanovnika i brojem pregleda", rekao je Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu.

"Ministarstvo zdravlja mora da donese jasan plan zdravstvenih ustanova, kadrova i ako bi po tome postupali, jasno bi definisali koliko nam treba osoblja", kategoričan je Ranko Palačković, predstavnik strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Sva pažnja usmjerena je u novi ugovor sa Fondom zdravstva, od čega zavisi i nova sistematizacija radnih mjesta u Domu zdravlja.