latinica  ћирилица
19/02/2017 |  13:12 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Diklić: Apsurdni pokušaji Bošnjaka i Hrvata da genocid pripišu Srbima

Istoričar Momčilo Diklić ocijenio je kao apsurdne pokušaje Bošnjaka i Hrvata da pripišu genocid Srbima, kao narodu nad kojim je počinjen genocid u 20. vijeku.

Govoreći o najavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će uputiti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije za navodni genocid, Diklić je rekao da je već duže vrijeme na sceni pokušaj revizije istorije u političke svrhe.

On kaže da dio krivice za sve ono što se danas dešava Srbima snose generacije srpskih političara koji su decenijama unazad gledali kako pripadnici drugih naroda, prije svega Hrvati, tekovine antifašističke i antinacističke borbe pripisuju sebi, dok Srbima pripisuju sva zla, uključujući i Holokaust, što je vrhunac apsurda.

"Na Balkanu se afirmiše teza da su u Hrvatskoj nastale prve antifašističke i antinacističke snage. Јesu, ali su ih činili Srbi koji su ustali protiv najmračnije nacističke tekovine - Nezavisne države Hrvatske /NDH/", rekao je Diklić Srni.

On ocjenjuje da je krivica Srba prema sebi samima ta što su dopustili da 1995. godine budu otjerani iz Hrvatske, a da srpske žrtve po jamama i bezdanima ostanu nepopisane, što sada daje mogućnost da se one minimiziraju i da se njima licitira.

"Јosip Broz i Vladimir Dedijer nisu dopustili da se popišu žrtve i da se sagledaju dimenzije ustaškog zločina. Tako su ostavili taj nesporazum, uz obrazloženje da nije bilo novca za prekopavanje grobnica. Ima li ko sad da povjeruje da taj režim nije mogao da popiše žrtve? Naravno da su to mogli da učine da su htjeli, ali su štitili svoj narod", rekao je Diklić.

On je ukazao da postoji niz dokumenata koji potvrđuju da je Јosip Broz Tito komunicirao sa kontroverznim katoličkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem, koji je vođa i projektant eliminacije srpskog naroda i srpske nacije.

"Pokojni veliki istoričar Vladimir Dedijar je rekao da je Stepinac duhovni otac Ante Pavelića i da je bio inteligentniji od Pavelića... Treba da se zna, šta god rekla Mješovita pravoslavno-katolička komisija o djelu Stepinca da bez njega i Vladimira Mačeka ne bi bilo NDH", rekao je Diklić.

On je potvrdio da posjeduje niz dokumenata o ulozi Stepinca u NDH koji će narednih dana prezentovati javnosti.

"To će biti doprinos istini o tome da je nad srpskim narodom počinjen genocid i da je apsurd žrtvu nazvati dželatom", rekao je Diklić.

Izvor: Srna