latinica  ћирилица
19/02/2017 |  13:40 | Autor: RTRS

Priština će ponovo aplicirati za članstvo u Unesko i SE

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači najavio je da će Priština još jednom aplicirati za članstvo u Unesko, ali i Savjetu Evrope."Kosovo će ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope i Unesku", rekao je Tači prištinskom listu "Epoka e re".
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

 

Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj rekao je da je planom Ministarstva za ovu godinu predviđeno podnošenje zahtjeva za članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija.

"U narednim nedjeljama imaćemo dobru vijest. Kosovo će postati član neke međunarodne organizacije, na čemu smo intenzivno radili", rekao je Hodžaj, prenose beogradski mediji.

Generalna konferencija Unesko u novembru 2015. godine nije prihvatila članstvo Kosova u tu organizaciju, budući da je nije bilo potrebne dvotrećinske većine da bi se izglasao prijem.

Stalna delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope uspjela je krajem prošle godine da spriječi usvajanje memoranduma koji je predviđao određena mjesta za predstavnike kosovskog parlamenta u plenarnoj sali u Strazburu, kao i mogućnost da učestvuju u diskusijama i predlažu i potpisuju prijedloge rezolucija.

Izvor: Srna