latinica  ћирилица
19/02/2017 |  20:28 | Autor: RTRS

Islamisti ponovo prijete egipatskim hrišćanima

Teoristička grupa Islamska država objavila je video-snimak na kome prijeti egipatskim hrišćanima i na kome se vidi muškarac odgovoran za krvavi bombaški napad na koptsku crkvu u Kairu u decembru.
ID        (Foto:Sputnik/ Andrey Stenin) -
ID (Foto:Sputnik/ Andrey Stenin)

Maskirani muškarac u uniformi, koji je identifikovan kao Abu Abdulah al-Masri, na video-snimku ohrabruje i poziva militante iz cijelog svijeta da ne odustaju, a zatvorenima islamistima u Egiptu obećava da će uskoro biti na slobodi, kada grupa "oslobodi" Kairo.

Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi ranije je identifikovao napadača kao 22-godišnjeg studenta Mahmuda Šafika, a vjeruje se da je ovaj preuzeo ime Abu Abdulah al-Masri.

"Želim da poručim mojoj braći u zatvoru - radujte se, ne odustajte i ne očajavajte. Kunem vam se Bogom uskoro ćemo osloboditi Kairo i vas iz zarobljeništva. Doći ćemo sa eksplozivom, radujte se vjernici", rekao je on.

Najmanje 28 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u decembru kada je eksplodirala bomba u crkvi Svetog Marka, sjedištu Koptske crkve u Kairu.

Pravoslavni Kopti, koji čine oko 10 odsto egipatskog stanovništa od oko 90 miliona, predstavljaju najveću hrišćansku zajednicu na Bliskom istoku.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad.

Izvor: SRNA