latinica  ћирилица
19/02/2017 |  21:51 | Autor: RTRS

Priština da preuzme odgovornost za uspostavljanje ZSO

Šef Poslaničke grupe Srpska lista Slavko Simić, nakon današnjeg sastanka sa kongresmenima SAD u Prištini, očekuje da prištinske vlasti preuzmu odgovornost i da u Briselu sa delegacijom Beograda definišu proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština, jer će tako Srbi postati ravnopravni u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosmetu.
Srpski Upravljački tim za uspostavljanje ZSO - Foto: TANЈUG
Srpski Upravljački tim za uspostavljanje ZSOFoto: TANЈUG

Simić je rekao kongresmenima da parlamentarna grupa Srpska lista i dalje nastavlja sa političkim protestom neučestvovanja u radu institucija samoproglašenog Kosova.

"Protivimo se zakonima koji su usvojeni u Skupštini i koji imaju jednostranu pravnu osnovu, a iz čijih procesa izrade i usvajanja su bili isključeni srpski politički predstavnici", saopštio je Simić.

On je pojasnio da prije svega misli na zakon o Trepči, zakon o verifikaciji imovine i zakon o strateškim investicijama.

"Ti zakoni nisu zaštitili vitalne interese opština sa većinskim srpskim stanovništvom, niti imovinu Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", naveo je Simić.

On je kongresmenima SAD prenio stav srpske zajednice na Kosmetu da je u ovom trenutku najvažnije da budu otklonjene frustracije i tenzije koje su prisutne, kako bi bio nastavljen proces normalizacije odnosa između Albanaca i Srba.

Šef Srpske liste kaže da su američki kongresmeni izrazili zainteresovanost za unapređenje svih vidova saradnje i podrške Srbima koji žive na Kosovu, kako bi im omogućili strateško i jače pozicioniranje na lokalnom i centralnom nivou.

Dvadesetočlana delegacija kongresmena iz nove američke administracije, koju prodvode Piter Roskam i Dejvid Prajs boravi u višednevnoj posjeti samoproglašenom Kosovu.

Izvor: SRNA