latinica  ћирилица
20/02/2017 |  07:42 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Odbrana generala Đukića predočila dokaze za pokretanje novog postupka (VIDEO)

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića održala je Banjaluci konferenciju za novinare na kojoj je predočila nove dokaze za pokretanje novog postupka pred Sudom BiH.
Odbrana generala Đukića - Foto: RTRS
Odbrana generala ĐukićaFoto: RTRS

Advokat Milorad Ivošević rekao je da su Sudu BiH dostavili zahtjev za obnavljanje krivičnog postupka. Naveo je da je u prošlom procesu bilo propusta pravnog karaktera.

Istakao je da treba ispitati sve moguće posljedice odnosno pod kojim je uglom pala granata na Tuzlanksu kapiju, navodeći da "odbrana posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetera".

Nove činjenice su, navodi, utvrđene vještačenjima stručnjaka iz bivše Јugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a. Stručnjaci NATO-a su napravili više rekonstrukcija u kojima je utvrđeno da granata na Tuzlansku kapiju nije mogla biti ispaljena sa Ozrena i samim tim general Đukicć nije odgovaran, smatra Ivošević.

On napominje da i sada postoji ambijent Tuzlanske kapije, te da je odbrana pozvala vještaka Berka Zečevića i ljude iz Tužilaštva i Suda BiH da na artiljerijskom poligonu mogu izvršiti svoju vlastitu probu ukoliko sumnjaju u vještake.

Ivošević očekuje da Sud BiH mora odlučiti da prihvati samo utvrđivanje okolnosti koje nudi odbrana, a kasnije neka u postupku utvrđuje koliko je ko kriv.

"Tražimo da Sud BiH ispita nove dokaze koji nisu bili u toku prvog suđenja i da se utvrdi samo istina u vezi sa događajem na Tuzlanskoj kapiji", rekao je Ivošević na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vještačenja su, kaže, dugo trajala i sa njihovim rezultatima su upoznati Sud i Tužilaštvo BiH koji se nisu odazvali pozivima da prisustvuju rekonstrukcijama.

Ivošević je istakao da je pokretanje postupka moguće ukoliko postoje novi dokazi.

Tuzlanska kapija (Foto: Arhiv/VN)

Današnjoj konferenciji je prisustvovao i sin generala Đukića, Davor, koji se zahvalio institucijama Republike Srpske, Srbije i građanima koji su omogućili odbrani da dođe do najeminentnijih stručnjaka iz oblasti balistike i artiljerije i da se dođe do egzaktinih činjenica koje ukazuju da njegov otac nema ništa sa onim što mu se stavlja na teret i zašto je nažalost osuđen na 20 godine robije.

Bivši komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske general Novak Đukić osuđen je u BiH na 20 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Tuzli 25. maja 1995. godine. On se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u BiH, zbog čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.