latinica  ћирилица
20/02/2017 |  08:10 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Nastavak procesa rehabilitacije Nedića odgođen za jun

Nastavak postupka za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu, odgođen je za 5. jun, jer na današnje ročište u Višem sudu u Beogradu nisu došli pozvani svjedoci.
Milan Nedić - Foto: Novosti.rs
Milan NedićFoto: Novosti.rs

Na današnjem ročištu bilo je planirano ispitivanje istoričara Veljka Đurića Mišine i Nikole Milovančeva, kao i publiciste Antonija Đurića.

Sud je nedavno odbio učešće jevrejskih opština kao protivnika rehabilitacije, jer je, prema Zakonu o rehabilitaciji, riječ o postupku u kojem nema dvije strane, pa nema i spora, već se utvrđuje da li su nekom iz ideoloških razloga oduzeta imovinska i građanska prava.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015. godine, sedam godina nakon što su zahtjev za rehabilitaciju podnijeli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Nedićevi potomci.

Od početka rehabilitacije saslušano je više svjedoka, a sud je od Arhiva Srbije i Arhiva Јugoslavije dobio dokumente BIA, koji su u vezi sa Nedićem.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je polemike u javnosti, jer jedni smatraju Nedića zločincem zbog čega sud treba da odbije rehabilitaciju, dok su drugi mišljenja da ga je ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je zemlju napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji, nakon čega su ga savezničke snage izručile Јugoslaviji.

Nije mu suđeno jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

Uredbom Vlade Federativne Narodne Republike Јugoslavije Nedić je proglašen za narodnog neprijatelja i oduzeta su mu građanska i imovinska prava.

Izvor: SRNA