latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:00 | Autor: RTRS

Drecun: Izetbegovićeve poruke truju mlade generacije

Najava zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije za genocid veliki je korak unazad za cijeli region, smatra poslanik SNS Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

"Ovo je veliki korak unazad za ceo region i uopšte za evropsku perspektivu i napredak regiona. Јer, svi hoće da žive u miru i bolje", rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

On ističe da poruke koje šalje bošnjački član Predsjedništva BiH Baki Izetbegović "truju mlade generacije" i da se "tenzija namjerno prenosi na cijeli region".

Drecun je upozorio da bi mogla da nastane situacija u kojoj bi "mladi ponovo mogli da uzmu puške i zasjednu u rovove" i da je pravo pitanje da li Izetbegović ima podrušku spolja, jer bi onda "ispalo da nekome spolja odgovara da se dugoročno ovde stalno drži tenzija i predratno stanje i da se priprema novi rat u BiH".

On je naglasio da Izetbegović slijedi kontinuitet politike koju je vodio njegov otac, po Islamskoj deklaraciji, u kojoj nije bilo mjesta za Srbe.

"Izetbegović godinama nastoji da urušava Republiku Srpsku i da joj oduzima nadležnosti", rekao je Drecun.

Prema ocjeni Drecuna, ponašanje Izetbegovića ne vodi regionalnoj staiblizaciji i dobrosusjedskoj politici.

"Naprotiv, izgleda da njemu treba incidentna situacija kao što je ova, pokušava da uruši RS, a onda da realizuje svoje zemisli. Nije se oslobodio veliko- bošnjačkih ideja", kazao je Drecun.

Prema riječima Drecuna, to postaje jedan od ključnih činilanca destabilizacije cijelog regiona.

On je rekao da nema novih činjenica po pitanju tužbe BiH za genocid i da ni prethodne ne mogu da potvrde ono što Izetbegović pokušava da nametne.

"Zašto niko ne potegne priču o planiranom genocidu nad Srbima u Sarajevu, gdje je neselektivno ubijeno mnogo više ljudi nego u Srebrenici, ubijani su i žene i djeca, bilo je stotinak i više logora. Zaboravili smo tu priču", naglasio je Drecun.

Dokumentovano je poimenice između 6.000 i 7.000 na najbrutalniji način ubijenih Srba u Sarajevu, rekao je Drecun, navodeći da je to "najveće etiničko čišćenje i pravi genocidni plan".

"Izetbegović prijeti nepostojećim genocidom želeći da destabilizuje Srbiju i region i odnose Srba i Bošnjaka", naveo je Drecun.

Izvor: Tanjug