latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:10 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

SzP: Podnijećemo prijave protiv Softića i Izetbegovića, Savjet ministara u tehničkom mandatu

Lider stranaka Saveza za promjena izjavili su nakon sastanka da će zbog najavljene revizije tužbe protiv Srbije podnijeti krivične prijave protiv Sakiba Softića, Bakira Izetbegovića, Mirsade Čolaković i drugih lica.
Sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiH - Foto: RTRS
Sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiHFoto: RTRS

Lider SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da će, ukoliko dođe do podnošenja revizije tužbe od strane Sakiba Softića, Savjet ministara BiH djelovati u tehničkom mandatu, a u Parlamentu BiH neće biti većine.

Naglasio je da Republika Srpska ne smije biti dodatno optužena niti ugrožena prema bilo kom osnovu.

"Nakon današnjeg sastanka smo usaglasili naše stavove, a jedan od njih se odnosi na Predsjedništvo BiH i Mladena Ivanića koji će tražiti vanrednu sjednicu u što kraćem roku. Nadamo se da će ostala dva člana Predsjedništva iskoristiti priliku i odazvati se tom sastanku. Tada će se pokušati razriješiti ustavna kriza dijalogom", rekao je Govedarica.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno i da će bošnjački član Predsjedništva BiH biti isključivi krivac za novonastalu krizu.

Sastanku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, koju je sazvao Mladen Bosić, pored lidera SDS i PDP-a, prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Momčilo Novaković i zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović /NDP/.