latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:13 | Autor: RTRS

Јoksimović: Srbija nije izazvala turbulencije u regionu

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evrointegracije Јadranka Јoksimović izjavila je da je Srbija u posljednje vrijeme mnogo investirala u regionalnu stabilnost i da ničim nije izazvala bilo kakve turbulencije.
Јadranka Јoksimović - Foto: SRNA
Јadranka ЈoksimovićFoto: SRNA

Ona je rekla da su odnosi u regionu vrsta političkog monitoringa za sve zemlje koje su u fazi procesa evrointegracija.

"Od Srbije se očekuje da pokaže dobre odnose u regionu, što podrazumeva partnerski odnos. U Briselu će vam reći da je Srbija centralna zemlja regiona i to je dobro, ali to je nezavidna pozicija, kao da ste u zamci, odgovorniji ste", izjavila je Јoksimovićeva za Radio-televiziju Srbije.

Prema njenim riječima, Srbija se ponaša u skladu sa tim, ali ne može sama da obezbijedi regionalnu stabilnost.

"Ako imate tonove da neko ne želi da bude u prijateljskim odnosima i prihvati koncept dobre saradnje kroz regionalne projekte, razmenu mladih i drugo, to ne ide nikome u korist. Trebalo bi da se gleda samostalni uspeh države", dodala je Јoksimovićeva.

Ona je rekla da očekuje da Međuvladina konferencija u Briselu bude održana 27. februara ili početkom marta.

"Trebalo je da otvorimo poglavlje 26 u decembru, ali je bilo poteškoća zbog odnosa sa Hrvatskom. Došlo je do dogovora o tome i poglavlje će svakako biti otvoreno", rekla je Јoksimovićeva i dodala da su za otvaranje spremna i poglavlja 20 i 29.

Јoksimovićeva je navela da je poglavlje 20, koje se bavi preduzetništvom i industrijskom politikom, dobilo dosta saglasnosti, dok poglavlje 29, koje se bavi carinskom unijom, ima saglasnost u dobroj mjeri.

"Međutim, u pregovaračkom pokretu za Srbiju se kaže da će ukupan napredak u pregovorima biti praćen napretkom u poglavlju 35", istakla je Јoksimovićeva i dodala da je "Srbija izašla iz kruga loše retorike i da će neke zemlje očekivati izvještaj komisije o napretku u tom poglavlju".

Izvor: SRNA